Banalny sposób na domową galaretkę z owocami. Lepsza i tańsza niż ze sklepu
Pomysł na pyszny deser w upalne dni? Przygotuj domową galaretkę owocową, jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupionego produktu w proszku. Poznaj banalny sposób na domową galaretkę z owocami, jest idealna zarówno jako samodzielny deser, jak i dodatek do ciast.
Z galaretki stworzymy wiele wspaniałych deserów. Możemy podać ją z kawałkami owoców, z lodami, bitą śmietaną, serkiem mascarpone, czekoladą. Galaretka to również znakomity dodatek do ciast z owocami i serników na zimno.
Domowa galaretka zarówno z soku owocowego, jak i z dodatkiem musu z owoców, ma doskonały smak, jest słodka, lekka i przede wszystkim pozbawiona sztucznych barwników i ulepszaczy smaków.
Pyszny deser przygotujesz z truskawek, borówek, malin, cytryn, pomarańczy, bananów, limonki i wielu innych owoców. Ananas, mango i kiwi nie nadają się natomiast do przygotowania deseru, ponieważ zawierają enzymy, które uniemożliwiają stężenie galaretki.
Czy wiesz, że lody również możesz zrobić samodzielnie i nie musisz mieć do nich specjalnej maszynki? Tu poznasz przepis na domowe lody śmietankowe , będą idealnym dodatkiem do domowej galaretki, wszyscy będą zachwyceni.
Domowa galaretka z owocami
Składniki:
-
500 ml soku z owoców
-
3 łyżeczki żelatyny
-
cukier lub ksylitol do smaku
Jak zrobić galaretkę z owocami?
Żelatynę namocz niewielką ilością zimnej wody i odstaw. Sok podgrzej w rondelku, dodaj cukier lub ksylitol do smaku i gotuj, aż całkowicie się rozpuści, odstaw.
Napęczniałą żelatynę dodaj do soku i mieszaj do rozpuszczenia i całość przelej do foremek lub pucharków. Kiedy galaretka ostygnie, wstaw ją do lodówki, aby stężała.
Do galaretki możesz dodać również mus owocowy
Jeśli chcesz, aby galaretka miała bardziej owocowy smak, do wymienionych składników dodaj również zblendowane na gładki mus owoce. Galaretka będzie miała wyraźny kolor i smak. Galaretka z dodatkiem musu idealnie sprawdzi się do ciast i serników.
Źródło zdjęcia: canva/ olvas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
-
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
-
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: garneczki.pl