Smakosze.pl

canva/MagMos

Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy

7 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Cukier należy do składników, których w diecie nie powinno być zbyt dużo. Część z nas jednak lubi posłodzić kawę czy herbatę. Na szczęście istnieją inne produkty — takie jak np. syrop z agawy — których użycie nie ma aż tak ogromnego wpływu na nasz dobrostan.

Cukier jest jednym z ważniejszych składników w deserach. Dodaje się go do szarlotki czy sernika . O ile jednak na takie smakołyki pozwalamy sobie od czasu do czasu, to herbatę czy kawę pijemy zdecydowanie niemalże codziennie. Sięganie przy tej okazji po alternatywę dla białego słodziku może być więc dobrym pomysłem. Sprawdźcie nasz krótki przewodnik.

Zdrowsze zamienniki cukru

Oczywiście najlepszym wyjściem z sytuacji byłoby zrezygnowanie ze słodzenia kawy i herbaty. Konsekwentne i stopniowe zmniejszanie ilości dodawanego cukru pomoże nam uwolnić się od kłopotliwego przyzwyczajenia. Prostszą metodą będzie jednak zastosowanie słodkiej alternatywy. Wybór jest spory.

Syrop z agawy

Dodatek charakteryzuje się niezwykle przyjemnym słodkim smakiem, który jest niemalże trzykrotnie silniejszy niż w przypadku klasycznego cukru. Użyjemy go zatem mniej. Jest przy tym mniej kaloryczny -dostarcza około 25% mniej energii.

Ponieważ głównym składnikiem syropu jest fruktoza, charakteryzuje się on też niskim indeksem glikemicznym, który w zależności od zawartości tego cukru ma wartość od 15 do 30. Jego zastosowanie nie będzie więc powodowało gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Ksylitol

Z wyglądu słodzik ten przypomina cukier. Pozyskiwany jest on z drewna brzozy, a kalorii zawiera dwukrotnie mniej niż produkt trzcinowy. Jego zaletą jest fakt, iż wspomaga przyswajanie magnezu i wapnia. Niestety, w nadmiarze może powodować problemy z żołądkiem i zaleca się, by stosować go w ilości nie większej niż 3 łyżeczki dziennie.

Stewia

Produkt znany jest od stuleci i słynie ze swojego prozdrowotnego działania. Bogaty w witaminy i minerały — m.in. żelazo, wapń, potas, magnez, oraz witaminy A i C — słodzik jest idealny dla osób na diecie. Stewia bowiem nie tylko nie dostarcza kalorii, ale też obniża łaknienie.

Jedyną jej wadą się stosunkowo wysoka cena, aczkolwiek 1 łyżeczka potrafi zastąpić szklankę cukru. Co więcej, jej właściwości nie zmieniają się pod wpływem wysokiej temperatury, co czyni ją dobrym dodatkiem do dżemów i konfitur.

Miód

Produkt pszczeli jest jednym z popularniejszych zamienników cukru. Do kawy czy herbaty najczęściej trafia ze względu na dobroczynne właściwości. Warto wiedzieć, że dodany do płynu w temperaturze wyższej niż 45 stopni Celsjusza miód całkowicie traci swój prozdrowotny charakter. Co więcej, nie wpłynie znacząco na słodkość napoju.

Syrop z agawy jest doskonałym zamiennikiem cukru
Syrop z agawy jest doskonałym zamiennikiem cukru

Źródło zdjęcia: canva/Pat_Hastings

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: decofire, swiatleku

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >