Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Cukier należy do składników, których w diecie nie powinno być zbyt dużo. Część z nas jednak lubi posłodzić kawę czy herbatę. Na szczęście istnieją inne produkty — takie jak np. syrop z agawy — których użycie nie ma aż tak ogromnego wpływu na nasz dobrostan.
Cukier jest jednym z ważniejszych składników w deserach. Dodaje się go do szarlotki czy sernika. O ile jednak na takie smakołyki pozwalamy sobie od czasu do czasu, to herbatę czy kawę pijemy zdecydowanie niemalże codziennie. Sięganie przy tej okazji po alternatywę dla białego słodziku może być więc dobrym pomysłem. Sprawdźcie nasz krótki przewodnik.
Zdrowsze zamienniki cukru
Oczywiście najlepszym wyjściem z sytuacji byłoby zrezygnowanie ze słodzenia kawy i herbaty. Konsekwentne i stopniowe zmniejszanie ilości dodawanego cukru pomoże nam uwolnić się od kłopotliwego przyzwyczajenia. Prostszą metodą będzie jednak zastosowanie słodkiej alternatywy. Wybór jest spory.
Syrop z agawy
Dodatek charakteryzuje się niezwykle przyjemnym słodkim smakiem, który jest niemalże trzykrotnie silniejszy niż w przypadku klasycznego cukru. Użyjemy go zatem mniej. Jest przy tym mniej kaloryczny -dostarcza około 25% mniej energii.
Ponieważ głównym składnikiem syropu jest fruktoza, charakteryzuje się on też niskim indeksem glikemicznym, który w zależności od zawartości tego cukru ma wartość od 15 do 30. Jego zastosowanie nie będzie więc powodowało gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Ksylitol
Z wyglądu słodzik ten przypomina cukier. Pozyskiwany jest on z drewna brzozy, a kalorii zawiera dwukrotnie mniej niż produkt trzcinowy. Jego zaletą jest fakt, iż wspomaga przyswajanie magnezu i wapnia. Niestety, w nadmiarze może powodować problemy z żołądkiem i zaleca się, by stosować go w ilości nie większej niż 3 łyżeczki dziennie.
Stewia
Produkt znany jest od stuleci i słynie ze swojego prozdrowotnego działania. Bogaty w witaminy i minerały — m.in. żelazo, wapń, potas, magnez, oraz witaminy A i C — słodzik jest idealny dla osób na diecie. Stewia bowiem nie tylko nie dostarcza kalorii, ale też obniża łaknienie.
Jedyną jej wadą się stosunkowo wysoka cena, aczkolwiek 1 łyżeczka potrafi zastąpić szklankę cukru. Co więcej, jej właściwości nie zmieniają się pod wpływem wysokiej temperatury, co czyni ją dobrym dodatkiem do dżemów i konfitur.
Miód
Produkt pszczeli jest jednym z popularniejszych zamienników cukru. Do kawy czy herbaty najczęściej trafia ze względu na dobroczynne właściwości. Warto wiedzieć, że dodany do płynu w temperaturze wyższej niż 45 stopni Celsjusza miód całkowicie traci swój prozdrowotny charakter. Co więcej, nie wpłynie znacząco na słodkość napoju.
Źródło zdjęcia: canva/Pat_Hastings
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: decofire, swiatleku