Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Fileciki z kurczaka marynowane w jogurcie i obtoczone w rewelacyjnej panierce nie mają sobie równych. Poznaj przepis na sznycelki drobiowe, znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Sznycelki drobiowe zwykle przygotowujemy tradycyjnie- w panierce z jajka i bułki tartej. Oczywiście są bardzo smaczne, ale można zrobić je jeszcze lepiej w nieco inny sposób. Wystarczy zamarynować je w jogurcie i obtoczyć w niezwykłej panierce na bazie płatków kukurydzianych.
Tak przygotowane sznycelki posmakują nawet największym niejadkom i możesz podać je na bardzo wiele sposób: z frytkami, ziemniakami opiekanymi, z ulubionym sosem, cebulką, kolendrą. Każdy sposób podania będzie wyjątkowy i wszyscy będą zachwyceni.
Do marynowania wykorzystaj gęsty jogurt naturalny, aby dobrze trzymał się mięsa i nie spłynął z panierką podczas smażenia. Po usmażeniu przełóż sznycelki na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera, rozpływają się w ustach.
Przepis na sznycelki drobiowe
Składniki na 4 porcje:
800 g filecików drobiowych
sól, pieprz
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
Składniki na panierkę:
szklanka płatków kukurydzianych
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
łyżeczka suszonego oregano
1,5 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Jak zrobić delikatne sznycelki drobiowe?
Filety umyj, oczyść i pokrój, następnie każdy kawałek mięsa oprósz solą, pieprzem i przełóż do miski, wlej jogurt, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane zmiel w blenderze lub pokrusz np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków, wsyp do miski, następnie dodaj resztę składników na panierkę i dokładnie wymieszaj.
Każdy kawałek mięsa obtocz dokładnie w przygotowanej panierce i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/PeteerS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: miodipieprz.blogspot.com