Smakosze.pl Porady Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia
kuppa_rock, Getty Images Pro

Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia

3 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Banany umiłowane zostały szczególnie przez sportowców, którzy zajadają się nimi pomiędzy sesjami na siłowni. Duża ilość węglowodanów w dojrzałych owocach sprawia, że są świetnym źródłem energii dla ludzkiego organizmu , a liczne minerały suplementują gospodarkę mineralną.

Jeśli jesteś ogromnym fanem tych owoców, z pewnością wiesz, jak wiele kłopotów mogą sprawić z powodu szybkiego psucia. Wystarczy szczelnie owinąć ogonek w folię spożywczą lub aluminiową, a problem zniknie zaskakująco szybko.

Banany zachowają świeżość na dłużej

Zauważyłeś, że leżące w koszyczku z owocami banany w twojej kuchni zaskakująco szybko dojrzewają, przez co nie jesteś w stanie ich zjeść? Nie martw, jest na to sprytny trik, który rozwiąże ten problem w dosłownie kilka sekund.

Wystarczy mieć w domu folię spożywczą lub folię aluminiową . Następnie należy oderwać kawałek folii i owinąć nią każdy ogonek bananów. Dzięki temu produkcja etylenu zostanie ograniczona, a owoce pozostaną żółte i świeże znacznie dłużej.

Warto przechowywać je także w chłodnym i ciemnym miejscu - wysoka temperatura jak i światło słoneczne przyspieszają proces dojrzewania bananów. Jeśli jednak preferujesz ciemniejsze banany, które przy okazji są znacznie słodsze, trzymaj je w obecności jabłek, które wydzielają sporo etylenu.

Krojenie banana przed obraniem

Dla wielu ludzi może się to wydawać niebywałe, lecz można pokroić banana w plasterki bez obierania. Wystarczy, że masz w szufladzie lub szafce najzwyklejsze wykałaczki do zębów i chwilę cierpliwości. Proces jest banalnie prosty, jednak trzeba kontrolować użytą siłę, aby nie przebić owocu na wylot.

Chcesz poznać więcej zastosowań i tajników bananów? W tym artykule zdradzamy, co barwa skórki mówi o owocu. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.

Aby pokroić banana bez otwierania, wbij wykałaczkę w skórkę i poruszaj nią w poprzek owocu. Powtórz czynność w równych, 2-3 cm odstępach, a po obraniu ze skórki, twoim oczom ukarzą się idealne plasterki. Już nigdy więcej nie będzie trzeba się brudzić, aby cieszyć się pokrojonym miąższem z banana.

Jeśli chcesz cieszyć się białymi zębami, możesz nacierać je wewnętrzną stroną skórki po dojrzałym bananie. Wykazuje ona działanie wybielające szkliwo na zębach. Należy powtarzać czynność rano i wieczorem przez kilka tygodni, a efekty zaskoczą każdego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: styl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy