Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia
Banany umiłowane zostały szczególnie przez sportowców, którzy zajadają się nimi pomiędzy sesjami na siłowni. Duża ilość węglowodanów w dojrzałych owocach sprawia, że są świetnym źródłem energii dla ludzkiego organizmu , a liczne minerały suplementują gospodarkę mineralną.
Jeśli jesteś ogromnym fanem tych owoców, z pewnością wiesz, jak wiele kłopotów mogą sprawić z powodu szybkiego psucia. Wystarczy szczelnie owinąć ogonek w folię spożywczą lub aluminiową, a problem zniknie zaskakująco szybko.
Banany zachowają świeżość na dłużej
Zauważyłeś, że leżące w koszyczku z owocami banany w twojej kuchni zaskakująco szybko dojrzewają, przez co nie jesteś w stanie ich zjeść? Nie martw, jest na to sprytny trik, który rozwiąże ten problem w dosłownie kilka sekund.
Wystarczy mieć w domu folię spożywczą lub folię aluminiową . Następnie należy oderwać kawałek folii i owinąć nią każdy ogonek bananów. Dzięki temu produkcja etylenu zostanie ograniczona, a owoce pozostaną żółte i świeże znacznie dłużej.
Warto przechowywać je także w chłodnym i ciemnym miejscu - wysoka temperatura jak i światło słoneczne przyspieszają proces dojrzewania bananów. Jeśli jednak preferujesz ciemniejsze banany, które przy okazji są znacznie słodsze, trzymaj je w obecności jabłek, które wydzielają sporo etylenu.
Krojenie banana przed obraniem
Dla wielu ludzi może się to wydawać niebywałe, lecz można pokroić banana w plasterki bez obierania. Wystarczy, że masz w szufladzie lub szafce najzwyklejsze wykałaczki do zębów i chwilę cierpliwości. Proces jest banalnie prosty, jednak trzeba kontrolować użytą siłę, aby nie przebić owocu na wylot.
Chcesz poznać więcej zastosowań i tajników bananów? W tym artykule zdradzamy, co barwa skórki mówi o owocu. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.
Aby pokroić banana bez otwierania, wbij wykałaczkę w skórkę i poruszaj nią w poprzek owocu. Powtórz czynność w równych, 2-3 cm odstępach, a po obraniu ze skórki, twoim oczom ukarzą się idealne plasterki. Już nigdy więcej nie będzie trzeba się brudzić, aby cieszyć się pokrojonym miąższem z banana.
Jeśli chcesz cieszyć się białymi zębami, możesz nacierać je wewnętrzną stroną skórki po dojrzałym bananie. Wykazuje ona działanie wybielające szkliwo na zębach. Należy powtarzać czynność rano i wieczorem przez kilka tygodni, a efekty zaskoczą każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesz faworki czy chrust? Już wiadomo, która nazwa jest poprawna
-
Kiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? "Święto pączka" zbliża się wielkimi krokami
-
Biedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywcze. Trzeba spełnić 2 warunki
źródło: styl.pl