tłusty czwartek
Wikipedia / aw58/ CC BY-SA 4.0

Kiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? "Święto pączka" zbliża się wielkimi krokami

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! Tradycyjnie ten dzień obchodzony jest pomiędzy 29 stycznia a 4 marca. Tradycyjne "święto pączka" zwiastuje nieuchronny koniec karnawału. Kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek? Śpieszymy z odpowiedzią.

Tłusty czwartek to dzień, na który z pewnością czeka każdy miłośnik słodyczy. Zgodnie z tradycją nie obowiązuje wtedy restrykcyjna dieta i każdy z nas może delektować się bezkarnie pączkami lub faworkami.

Zgodnie z tradycją jest to ostatni czwartek karnawału i wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą! W tym roku będziemy go obchodzić już niedługo -11 lutego! Ciekawostką jest, że sam zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku skrywały niespodziankę - mały orzeszek lub migdał. Wierzono, że ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał później cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Obecnie święto cieszy się ogromną popularnością! Część z nas korzysta w tym dniu z szerokiej oferty sklepów oraz cukierni. Dla wszystkich, kupujących pączki przygotowaliśmy mały poradnik, jak znaleźć tego idealnego pączka - znajdziecie go pod tym linkiem.

Jest też wiele osób, które tego dnia chcą samodzielnie przygotować uwielbiane słodkości. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy jeden z najprostszych przepisów na domowe pączki!

Zalej wrzątkiem zmielone liście laurowe. Napar złagodzi uciążliwe bóle stawówZalej wrzątkiem zmielone liście laurowe. Napar złagodzi uciążliwe bóle stawówCzytaj dalej

Domowe pączki - prosty i sprawdzony przepis

Składniki:

  • 200g serka homogenizowanego
  • dwa jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)
  • cukier do posypania, ewentualnie cynamon

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Przełóż do miski serek homogenizowany, dwa jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera.

2. Pączki nałóż na patelnię za pomocą łyżki. Najlepiej zamocz ją wcześniej w tłuszczu. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron po około 3 minuty. Pamiętaj, że ich objętość na patelni się zwiększy.

3.Kiedy pączki będą już gotowe, wyjmij je na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie, jeszcze ciepłe, przełóż do miski z cukrem pudrem!

Inny przepis na ten smakołyk znajdziesz pod tym linkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/ mamocorobimy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł