Smakosze.pl Restauracje Bardzo wysokie ceny w polskich restauracjach
Ceny w restauracjach są bardzo wysokie
travellinglight, Getty Images Pro

Bardzo wysokie ceny w polskich restauracjach

16 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Restauracje przez większość pandemii miały mnóstwo problemów wywołanych obostrzeniami - zakaz stacjonarnej pracy przyczynił się do upadku wielu biznesów, które nie wytrzymały nagłego spadku zarobków. Na szczęście od 15 maja powoli wracamy do normalności.

Dzień ten bowiem został wyznaczony na umożliwienie otwarcia ogródków piwnych, w których goście restauracji mogą ze spokojem zamówić i zjeść posiłek, ciesząc się z obecności najbliższych i smacznego jedzenia. Niestety, niektóre lokale mają zaporowe ceny.

Ceny gdańskich restauracji przyprawiają o zawrót głowy

Do redakcji portalu o2.pl zdecydowała się napisać czytelniczka pani Ewelina, która wybrała się do Gdańska w ramach wycieczki turystycznej. Wspólnie z rodziną odwiedzili jedną z miejscowych restauracji - długie spacerowanie wzmaga głód, który trzeba jakoś opanować.

Gdy skończyli posiłek i dostali paragon, nie mogli uwierzyć własnym oczom. Za posiłek dla trzech osób musieli zapłacić 175 złotych, co wydało im się zbyt wygórowaną ceną. Dlatego pani Ewelina chwyciła za telefon, zrobiła zdjęcie paragonu i wysłała je do redakcji o2.pl, które możecie zobaczyć poniżej.

Źródło: Screen zdjęcia z portalu o2.pl, zamieszczone w tym artykule , które przesłane zostało przez ich czytelniczkę.

Surówka poza zestawem

Pani Ewelina zdradziła, że porcje nie były zbyt duże, gdyż surówkę trzeba było zamówić osobno. Aby oszczędzić trochę pieniędzy, rodzina turystki zamówiła jedną surówkę dla trzech osób. Niestety, ilość dodatku była obliczona na jednego gościa, przez co nie najedli się.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.

Całkowite zamówienie składało się z:

  • zupa rybna - 19,00 zł

  • filet z flądry ze szpinakiem (zestaw) - 39 zł

  • filet z halibuta (zestaw) - 49 zł

  • filet z dorsza w mące (zestaw) - 39 zł

  • zestaw surówek - 10 zł

  • herbata - 7 zł

  • sok Cappy pomarańczowy - 6 zł

  • Kropla Beskidu - 6 zł

Dlaczego ceny tak wzrosły?

W górę poszły ceny wielu produktów. Widzę to, robiąc zarówno prywatne zakupy, jak i zaopatrując się do restauracji. Jest znacznie drożej. Nawet o 20 proc. To musi się przełożyć na ceny w restauracjach - tłumaczył w rozmowie z money.pl Robert Sowa, znany restaurator.

Brak pracowników, podwyżki cen energii elektrycznej oraz przestój w działalności restauracji sprawiły, że właściciele próbują odbić sobie straty z czasów lockdownu. Miejmy nadzieję, że niedługo wszystko się ustabilizuje, a trzyosobowy obiad nie będzie kosztował prawie 200 złotych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: turysci.pl; o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl