Przepis na zapiekaną cebulę z mięsem mielonym
Cebula towarzyszy nam od tysięcy lat, gdyż jej uprawa i przechowywanie są wyjątkowo łatwe. W kuchniach całego świata warzywo to gra wielką rolę, ponieważ jej smak i duża ilość witaminy C sprawiają, że stanowi cenny składnik codziennej diety.
Dodatkowym atutem jest spora ilość cukru, który podczas smażenia czy pieczenia karmelizuje się. To nadaje potrawom lekko słodkiego smaku, a w połączeniu z solą, którą dodajemy wszędzie, tworzy wspaniałą kompozycję. Poniższa receptura jest jednak trochę inna.
Cebulowe kule z mięsem
Zazwyczaj korzystamy z niej jako dodatku pobocznego - bo choć wrzucamy ją wszędzie, tak najczęściej jest drobno posiekana, lub rozpada się, tworząc sos. W tym przepisie używamy jej jako formy, do zrobienia pysznych mięsnych kul, które znikają z talerzy w mgnieniu okiem.
Proces gotowania jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności, dlatego każdy może go z powodzeniem wykonać. Danie to wywodzi się z amerykańskiej tradycji grillowania, więc prostota jest niejako wpisane w jego naturę.
Nasz portal pełen jest innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o nowym programie kulinarnym na Polsacie. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na banalnie prosty biszkopt.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Armadillo Pepper BBQ
Przepis na cebulowe mięsne kule
Składniki:
3 cebule
0,5 kg wołowiny
pęczek natki pietruszki
4 pieczarki
1 łyżka cukru
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
garść bułki tartej
1 opakowanie cienkiego boczku w plastrach
200 ml sosu BBQ
Zacznij od posiekania jednej cebuli w bardzo drobną kostkę. To samo powtórz z pieczarkami, które zawczasu należy oczyścić z pozostałości ziemi. Posiekaj także natkę pietruszki, a mięso zmiel (jeśli jest oczywiście w jednym kawałku.
W misce umieść wołowinę, posiekaną cebulę, pietruszkę, pieczarki, ketchup, cukier, sos Worcestershire, bułkę tartą oraz 4 łyżki sosu BBQ. Wymieszaj masę porządnie i odstaw na 30 minut do przegryzienia. W tym czasie obierz 2 pozostałe cebule z łupin i rozdziel je na równej wielkości połówki.
Każdą część cebuli faszeruj mięsem, a następnie owiń kule plastrami boczku. Możesz użyć wykałaczek, aby zwiększyć wytrzymałość. Teraz wystarczy posmarować je sosem BBQ z wierzchu i wrzucić na grilla lub do piekarnika o temp. 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: webniusy.com