Smakosze.pl
Cebulowe kule z mięsem

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Armadillo Pepper BBQ

Przepis na zapiekaną cebulę z mięsem mielonym

15 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cebula to zdecydowana podstawa wielu wytrawnych dań - warzywo nadaje słodyczy, a także wzmacnia inne smaki. Najczęściej dodajemy ją siekaną, lecz tym razem prezentujemy inną metodę. Wystarczy nafaszerować ją mięsem mielonym i zapiec, a cebulowe bomby zachwycą cię smakiem.

Cebula towarzyszy nam od tysięcy lat, gdyż jej uprawa i przechowywanie są wyjątkowo łatwe. W kuchniach całego świata warzywo to gra wielką rolę, ponieważ jej smak i duża ilość witaminy C sprawiają, że stanowi cenny składnik codziennej diety. 

Dodatkowym atutem jest spora ilość cukru, który podczas smażenia czy pieczenia karmelizuje się. To nadaje potrawom lekko słodkiego smaku, a w połączeniu z solą, którą dodajemy wszędzie, tworzy wspaniałą kompozycję. Poniższa receptura jest jednak trochę inna.

Cebulowe kule z mięsem

Zazwyczaj korzystamy z niej jako dodatku pobocznego - bo choć wrzucamy ją wszędzie, tak najczęściej jest drobno posiekana, lub rozpada się, tworząc sos. W tym przepisie używamy jej jako formy, do zrobienia pysznych mięsnych kul, które znikają z talerzy w mgnieniu okiem. 

Proces gotowania jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności, dlatego każdy może go z powodzeniem wykonać. Danie to wywodzi się z amerykańskiej tradycji grillowania, więc prostota jest niejako wpisane w jego naturę.

Nasz portal pełen jest innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o nowym programie kulinarnym na Polsacie. W tym tekście  zdradzamy najlepszy przepis na banalnie prosty biszkopt.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Armadillo Pepper BBQ

Przepis na cebulowe mięsne kule

Składniki: 

  • 3 cebule

  • 0,5 kg wołowiny

  • pęczek natki pietruszki

  • 4 pieczarki

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka ketchupu

  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

  • garść bułki tartej

  • 1 opakowanie cienkiego boczku w plastrach

  • 200 ml sosu BBQ

Zacznij od posiekania jednej cebuli w bardzo drobną kostkę. To samo powtórz z pieczarkami, które zawczasu należy oczyścić z pozostałości ziemi. Posiekaj także natkę pietruszki, a mięso zmiel (jeśli jest oczywiście w jednym kawałku. 

W misce umieść wołowinę, posiekaną cebulę, pietruszkę, pieczarki, ketchup, cukier, sos Worcestershire, bułkę tartą oraz 4 łyżki sosu BBQ. Wymieszaj masę porządnie i odstaw na 30 minut do przegryzienia. W tym czasie obierz 2 pozostałe cebule z łupin i rozdziel je na równej wielkości połówki. 

Każdą część cebuli faszeruj mięsem, a następnie owiń kule plastrami boczku. Możesz użyć wykałaczek, aby zwiększyć wytrzymałość. Teraz wystarczy posmarować je sosem BBQ z wierzchu i wrzucić na grilla lub do piekarnika o temp. 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: webniusy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >