Smakosze.pl Przepisy Barszcz czerwony z ziemniakami. Prosty obiad jak za dawnych lat
Canva / nemchinowa

Barszcz czerwony z ziemniakami. Prosty obiad jak za dawnych lat

30 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Najbardziej popularną odsłoną barszczu czerwonego jest ten z uszkami, dobrze znany ze świątecznego stołu. Nie mniej lubiany jest barszcz ukraiński, gotowany z mnóstwem warzyw. My przypominamy dziś kolejny, nieco zapomniany sposób na tę zupę. Barszcz czerwony z ziemniakami w formie puree jest niezwykle pyszny, a przy tym tani i prosty do przyrządzenia.

Barszcz czerwony z ziemniakami serwuje się dodatkowo w towarzystwie skwarek. Dzięki temu zupa jest bardzo aromatyczna i sycąca. Taki barszcz niektórzy pamiętają ze swojego rodzinnego domu. Warto po ten przepis sięgnąć także dziś.

Przepis na pyszny barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki octu

  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 łyżki masła

  • 250 g boczku wędzonego

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować smakowity barszcz czerwony z ziemniakami i skwarkami?

Buraki obierz, umyj i pokrój na kawałki . Warzywa włóż do dużego garnka i zalej 1,5 l wody . Dodaj przyprawy, czosnek, sól oraz cukier . Doprowadź do wrzenia , a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut .

Po upływie tego czasu do garnka z barszczem czerwonym dolej ocet . Zupę gotuj kolejne 15 minut . Następnie barszcz odstaw na ok. 2 godziny, aby nabrał aromatu oraz intensywnego koloru .

Barszcz ponownie zagrzej i zabiel śmietaną . W tym celu zahartuj ją odrobiną gorącego wywaru i dodaj do garnka . Wymieszaj, ale nie doprowadzaj całości do wrzenia . Na koniec barszcz czerwony z ziemniakami dopraw do smaku pieprzem .

W osobnym garnku ugotuj ziemniaki, odcedź je i utłucz z masłem i solą na puree . Boczek wędzony drobno pokrój i wytop w niego skwarki . Barszcz czerwony z ziemniakami podawaj z przygotowanym puree ziemniaczanym i smakowitymi skwarkami .

Przepis na pożywny barszcz ukraiński także przedstawialiśmy na naszej stronie . Ze smakowitych zup polecamy również tę pomidorową według babcinej receptury .

Canva / kazoka30
Canva / kazoka30

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy