Barszcz czerwony z ziemniakami. Prosty obiad jak za dawnych lat
Najbardziej popularną odsłoną barszczu czerwonego jest ten z uszkami, dobrze znany ze świątecznego stołu. Nie mniej lubiany jest barszcz ukraiński, gotowany z mnóstwem warzyw. My przypominamy dziś kolejny, nieco zapomniany sposób na tę zupę. Barszcz czerwony z ziemniakami w formie puree jest niezwykle pyszny, a przy tym tani i prosty do przyrządzenia.
Barszcz czerwony z ziemniakami serwuje się dodatkowo w towarzystwie skwarek. Dzięki temu zupa jest bardzo aromatyczna i sycąca. Taki barszcz niektórzy pamiętają ze swojego rodzinnego domu. Warto po ten przepis sięgnąć także dziś.
Przepis na pyszny barszcz czerwony z ziemniakami
Składniki:
-
1 kg buraków
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki cukru
-
2 łyżki octu
-
3-4 ziarenka ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
-
1 kg ziemniaków
-
3 łyżki masła
-
250 g boczku wędzonego
-
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować smakowity barszcz czerwony z ziemniakami i skwarkami?
Buraki obierz, umyj i pokrój na kawałki . Warzywa włóż do dużego garnka i zalej 1,5 l wody . Dodaj przyprawy, czosnek, sól oraz cukier . Doprowadź do wrzenia , a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut .
Po upływie tego czasu do garnka z barszczem czerwonym dolej ocet . Zupę gotuj kolejne 15 minut . Następnie barszcz odstaw na ok. 2 godziny, aby nabrał aromatu oraz intensywnego koloru .
Barszcz ponownie zagrzej i zabiel śmietaną . W tym celu zahartuj ją odrobiną gorącego wywaru i dodaj do garnka . Wymieszaj, ale nie doprowadzaj całości do wrzenia . Na koniec barszcz czerwony z ziemniakami dopraw do smaku pieprzem .
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki, odcedź je i utłucz z masłem i solą na puree . Boczek wędzony drobno pokrój i wytop w niego skwarki . Barszcz czerwony z ziemniakami podawaj z przygotowanym puree ziemniaczanym i smakowitymi skwarkami .
Przepis na pożywny barszcz ukraiński także przedstawialiśmy na naszej stronie . Ze smakowitych zup polecamy również tę pomidorową według babcinej receptury .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wachowicz pokazała, jak robi zrazy. Nadziewa je jesiennym skarbem
-
Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama