Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienity barszcz ukraiński. Niesamowicie pożywna zupa z burakami

Wyśmienity barszcz ukraiński. Niesamowicie pożywna zupa z burakami

Wyśmienity barszcz ukraiński - prosty przepis
canva/nadianb

Barszcz ukraiński jest pełną aromatu, rozgrzewającą zupą. Danie nie wymaga żmudnych przygotowań, a dzięki dużej zawartości warzyw syci naprawdę na długo. Koniecznie ugotujcie go choć raz, a z pewnością będziecie do niego wracać. Rodzina z pewnością zje tę wersję barszczu z przyjemnością.

Barszcz ukraiński przypadnie do gustu nie tylko amatorom buraczanych przysmaków. Pełna smaku i treści zupa przyjemnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Zaprezentowana przez nas wersja jest w pełni wegańska, o ile użyjecie warzywnego bulionu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać rosół lub inny mięsny wywar — też będzie smacznie.

Przepis na znakomity barszcz ukraiński

Składniki:

  • 75 dag upieczonych lub ugotowanych buraków

  • około 1,5 litra dowolnego bulionu

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 mały seler

  • 1 pietruszka

  • 1/4 główki kapusty włoskiej średniej wielkości

  • 200 g ugotowanej fasolki szparagowej lub fasoli Piękny Jaś

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 3 płaskie łyżki przecieru pomidorowego

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak ugotować pożywny barszcz ukraiński?

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Przenosimy je do dużego garnka i wlewamy ocet jabłkowy. Zalewamy je bulionem tak, aby były przykryte i zagotowujemy. Powinna nam zostać co najmniej szklanka płynu. Garnek zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na bok.

Marchew, pietruszkę i seler myjemy. Obieramy je i kroimy w talarki lub kostkę. Możemy też zetrzeć je na tarce. Kapustę płuczemy i szatkujemy. Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupin, siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.

Pod koniec dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę je razem podsmażamy, a po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rozdrobnione jarzyny i kapustę. Całość przesmażamy i zalewamy szklanką bulionu i dusimy na niewielkim ogniu około 7 minut.

Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie i ewentualnie podgrzewamy dłużej. W razie potrzeby uzupełniamy płyn na patelni. Buraki z garnka odcedzamy, zachowując powstały wywar. Wlewamy go z powrotem do garnka i wrzucamy całą zawartość patelni, około szklanki buraczanych wiórków oraz ugotowaną fasolkę.

Barszcz ukraiński doprawiamy solą, cukrem i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest mało intensywny, możemy dodać więcej buraków. Danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Po przepisy na inne sycące zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na treściwą bezmięsną grochówkę, a także sprawdzoną recepturę na pomidorową z soczewicą.

Pyszny barszcz ukraiński
canva/svrid79

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: