Wyśmienity barszcz ukraiński. Niesamowicie pożywna zupa z burakami
![Wyśmienity barszcz ukraiński - prosty przepis](https://images.iberion.media/images/1920/6c631xw_T_Sf_R_Yjmu9_F8a_W04_Wysmienity_barszcz_ukrainski_prosty_przepis_21058cd6b2.jpg)
Barszcz ukraiński jest pełną aromatu, rozgrzewającą zupą. Danie nie wymaga żmudnych przygotowań, a dzięki dużej zawartości warzyw syci naprawdę na długo. Koniecznie ugotujcie go choć raz, a z pewnością będziecie do niego wracać. Rodzina z pewnością zje tę wersję barszczu z przyjemnością.
Barszcz ukraiński przypadnie do gustu nie tylko amatorom buraczanych przysmaków. Pełna smaku i treści zupa przyjemnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Zaprezentowana przez nas wersja jest w pełni wegańska, o ile użyjecie warzywnego bulionu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać rosół lub inny mięsny wywar — też będzie smacznie.
Przepis na znakomity barszcz ukraiński
Składniki:
75 dag upieczonych lub ugotowanych buraków
około 1,5 litra dowolnego bulionu
2 marchewki
1 cebula
1 mały seler
1 pietruszka
1/4 główki kapusty włoskiej średniej wielkości
200 g ugotowanej fasolki szparagowej lub fasoli Piękny Jaś
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak ugotować pożywny barszcz ukraiński?
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Przenosimy je do dużego garnka i wlewamy ocet jabłkowy. Zalewamy je bulionem tak, aby były przykryte i zagotowujemy. Powinna nam zostać co najmniej szklanka płynu. Garnek zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na bok.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy. Obieramy je i kroimy w talarki lub kostkę. Możemy też zetrzeć je na tarce. Kapustę płuczemy i szatkujemy. Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupin, siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.
Pod koniec dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę je razem podsmażamy, a po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rozdrobnione jarzyny i kapustę. Całość przesmażamy i zalewamy szklanką bulionu i dusimy na niewielkim ogniu około 7 minut.
Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie i ewentualnie podgrzewamy dłużej. W razie potrzeby uzupełniamy płyn na patelni. Buraki z garnka odcedzamy, zachowując powstały wywar. Wlewamy go z powrotem do garnka i wrzucamy całą zawartość patelni, około szklanki buraczanych wiórków oraz ugotowaną fasolkę.
Barszcz ukraiński doprawiamy solą, cukrem i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest mało intensywny, możemy dodać więcej buraków. Danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.
Po przepisy na inne sycące zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na treściwą bezmięsną grochówkę, a także sprawdzoną recepturę na pomidorową z soczewicą.
![Pyszny barszcz ukraiński](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7iMejR1dRKbdEJssGEHDPt/6fce11dc4eae481e0b650520f7f0dda4/Pyszny_barszcz_ukrai__ski.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
Sekretny przepis babć na pyszną zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![flagi Polski i Unii Europejskiej](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01618831_0065_7345d5c30e.png)