Babcie nagminnie dosypywały go do pomidorówki. W tym tkwił sekret jej smaku
Słodką zupę pomidorową każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Babcie dosypywały do dania nieco cukru, żeby zrównoważyć kwaskowość pomidorów. Przepis na ten przysmak jest niezwykle prosty. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem.
Kultowa babcina pomidorówka nie może powstać bez dodatku cukru. Dobrze znana przyprawa pozwala wydobyć bogaty smak pomidorów i zbalansować ich naturalny kwaśny posmak. Babciny trik sprawi, że wasze danie będzie znakomite.
Przepis na słodką zupę pomidorową
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
30 g masła klarowanego
225 g koncentratu pomidorowego
10 g cukru
150 g śmietany do zup 12%
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować słodką zupę pomidorową? Babciny patent nie ma sobie równych
Na patelni topimy masło i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy. Po około 5 minutach przenosimy go do garnka z ciepłym bulionem, dokładnie płucząc patelnię ze smaku. Gotujemy przez kwadrans, a następnie zabielamy zahartowaną śmietaną.
Na koniec zupę pomidorową doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy wsypać również zioła. Podajemy na ciepło z makaronem krajanką, sypkim ryżem lub zacierkami. Smacznego.
Wskazówka: zaledwie trzy modyfikacje sprawią, że zupa pomidorowa będzie lekka i wegańska. Wystarczy zabielić danie śmietanką roślinną, podsmażyć koncentrat na odrobinie oliwy z oliwek i skorzystać z warzywnego bulionu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite zupy. Sprawdźcie znakomity patent na ogórkową. Warta spróbowania będzie także nietypowa fioletowa zupa z czerwonej kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama