Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcie nagminnie dosypywały go do pomidorówki. W tym tkwił sekret jej smaku

Babcie nagminnie dosypywały go do pomidorówki. W tym tkwił sekret jej smaku

Słodka zupa pomidorowa
canva/Floortje

Słodką zupę pomidorową każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Babcie dosypywały do dania nieco cukru, żeby zrównoważyć kwaskowość pomidorów. Przepis na ten przysmak jest niezwykle prosty. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem.

Kultowa babcina pomidorówka nie może powstać bez dodatku cukru. Dobrze znana przyprawa pozwala wydobyć bogaty smak pomidorów i zbalansować ich naturalny kwaśny posmak. Babciny trik sprawi, że wasze danie będzie znakomite.

Przepis na słodką zupę pomidorową

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 30 g masła klarowanego

  • 225 g koncentratu pomidorowego

  • 10 g cukru

  • 150 g śmietany do zup 12%

  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować słodką zupę pomidorową? Babciny patent nie ma sobie równych

Na patelni topimy masło i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy. Po około 5 minutach przenosimy go do garnka z ciepłym bulionem, dokładnie płucząc patelnię ze smaku. Gotujemy przez kwadrans, a następnie zabielamy zahartowaną śmietaną.

Na koniec zupę pomidorową doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy wsypać również zioła. Podajemy na ciepło z makaronem krajanką, sypkim ryżem lub zacierkami. Smacznego.

Wskazówka: zaledwie trzy modyfikacje sprawią, że zupa pomidorowa będzie lekka i wegańska. Wystarczy zabielić danie śmietanką roślinną, podsmażyć koncentrat na odrobinie oliwy z oliwek i skorzystać z warzywnego bulionu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite zupy. Sprawdźcie znakomity patent na ogórkową. Warta spróbowania będzie także nietypowa fioletowa zupa z czerwonej kapusty.

Słodka zupa pomidorowa jest pyszna
canva/Taratorki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: