Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.10.2022 16:53

Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić

kwaśnica
Canva /MychkoAlezander

Każdy, kto choć raz był na górskiej wędrówce, doskonale zna wyborny smak kwaśnicy. Ta tradycyjna góralska zupa swój niezwykły charakter zawdzięcza gotowaniu na dwóch rodzajach mięsa - żeberkach wędzonych oraz surowych. Dzięki temu połączeniu zupa jest zarówno pożywna jak i niezwykle aromatyczna.

Podstawą prawdziwej góralskiej kwaśnicy, poza żeberkami, jest dobrej jakości kapusta kiszona. Przed zakupem upewnij się, że sprzedawca nie próbuje wcisnąć Ci kapusty kwaszonej. Kwaszenie jest sztucznie przyspieszaną ekspresową metodą kiszenia. Z takiego produktu żadna szanująca się kwaśnica nie powstanie.

Przepis na tradycyjną góralską kwaśnicę

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 400-500 g surowych żeberek

  • 200-300 g wędzonych żeberek

  • 300 g wędzonego boczku

  • 4 ząbki czosnku

  • 3-4 suszone borowiki lub podgrzybki

Przyprawy:

  • majeranek

  • kminek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

Przepis na prawdziwą kwaśnicę krok po kroku

Surowe żeberka do kwaśnicy opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki o szerokości pojedynczej kostki. Następnie włóż do dużego garnka i zagotuj z dodatkiem soli. Usuń szumowiny i gotuj żeberka pod przykryciem przez kolejne 45-50 minut.

Wędzone żeberka do kwaśnicy rozdrobnij na kawałki z pojedynczym żeberkiem. Boczek pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj, a ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok w naczyniu z wodą.

Do garnka z gotującym się mięsem dołóż wędzone żeberka oraz boczek. Dodaj wszystkie przyprawy, czosnek oraz suszone grzyby. Kwaśnicę wymieszaj i gotuj pod przykryciem 20-30 minut.

Do garnka z kwaśnicą dodaj pokrojone ziemniaki. Kiedy warzywa będą już miękkie, dołóż ostatni składnik, czyli kapustę kiszoną. Gotuj przez kolejne pół godziny, aż kapusta zrobi się miękka. Po tym czasie kwaśnica gotowa jest do podania. Poznaj przepis na krewniaka kwaśnicy, czyli popularny kapuśniak. Miłośnikom kwaśnych zup zasmakuje z pewnością ta ogórkowa.

Canva / Alain de Maximy
Canva / Alain de Maximy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: