Barszcz wigilijny na zakwasie Magdy Gessler
Barszcz czerwony z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna. Domowy barszcz będzie najsmaczniejszy, kiedy ugotujesz go na wcześniej przygotowanym zakwasie, właśnie taki barszcz gotuje ikona polskiej kuchni, Magda Gessler. Poznaj przepis na barszcz wigilijny na zakwasie Magdy Gessler.
Barszcz czerwony, podobnie jak zupa grzybowa, to tradycyjne potrawy, od których zaczynamy uroczystą kolację wigilijną. Barszcz z buraków smakuje najlepiej, kiedy ugotujesz go na domowym zakwasie. Zakwas do zupy będzie gotowy po 4-5 dniach, a jego przygotowanie jest naprawdę proste. Barszcz ugotuj na bulionie warzywnym .
Do barszczu zawsze dodaj jabłko z zimowej odmiany, np. winne, które charakteryzuje się mocnym smakiem. Jabłko, podobnie jak zakwas, genialnie podkreśla smak barszczu. Wiele osób dodaje do barszczu ocet, jednak nie jest to konieczne, a zbyt duża ilość może skutecznie zabić cały aromat zupy, wystarcz doprawić barszcz cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Do barszczu na zakwasie przygotuj również domowe uszka z farszem z suszonych grzybów , również przepisu Magdy Gessler.
Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie Magdy Gessler
Składniki na zakwas do barszczu:
-
4 duże buraki
-
łyżeczka cukru
-
2 liście laurowe
-
3 ząbki czosnku
-
łyżka kminku
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
kromka chleba razowego na zakwasie
-
5 szklanek wody
Składniki na barszcz wigilijny na zakwasie:
-
pół szklanki zakwasu z buraków
-
4 duże buraki
-
4 ząbki czosnku
-
3 suszone grzyby
-
czerwone jabłko, najlepiej z zimowej odmiany
-
3 l bulionu warzywnego
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
4 ziarna pieprzu czarnego
-
sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Jak przygotować barszcz wigilijny na zakwasie Magdy Gessler?
Przygotuj zakwas: wodę zagotuj z cukrem i solą, wymieszaj i ostudź. Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż je najlepiej do kamiennego garnka. Dodaj posiekany czosnek, liście laurowe, kminek, ziele angielskie i zalej wodą.
Na górę połóż kromkę chleba razowego, aby drożdże rozpoczęły proces tworzenia się zakwasu, garnek przykryj gazą i odstaw w suchym i ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Po 5 dniach zakwas do barszczu jest gotowy.
Przygotuj barszcz czerwony: grzyby zalej wrzątkiem i gotuj pół godziny na wolnym ogniu od momentu zagotowania, odsącz. Buraki i jabłko zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek.
Do bulionu warzywnego włóż buraki, jabłko, czosnek, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, dodaj również grzyby i gotuj na wolnym ogniu 20 minut od momentu zagotowania. Do zupy wlej zakwas i gotuj 10-12 minut, dopraw do smaku solą i cukrem lub sokiem z cytryny.