Smakosze.pl Przepisy Bez drożdży, bez sody. Wystarczy 1 prosty trik. Nie ma lepszego sposobu na puszyste racuchy
Canva / Mariha-kitchen

Bez drożdży, bez sody. Wystarczy 1 prosty trik. Nie ma lepszego sposobu na puszyste racuchy

13 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Masz ochotę na puszyste racuchy? Z naszym przepisem zrobisz je w szybki i prosty sposób. Ich sekret tkwi w dodatku ubitej piany z białek. Obłędne racuchy bez drożdży i sody rozkochają w sobie każdego miłośnika słodkich przekąsek.

Do przygotowania racuchów bez drożdży i sody potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ubij białka, dodaj mąkę, cukier i żółtka jaj. Kilka minut miksowania oraz smażenia wystarczy, aby wyczarować te złociste placuszki. Zarówno dzieci jak i dorośli kompletnie zwariują na ich punkcie.

Przepis na puchate domowe racuchy bez drożdży i sody

Składniki:

  • 1 szklanka mąki typu 450

  • 3 jajka

  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Jak usmażyć pyszne racuchy bez drożdży i sody?

Aby przygotować racuchy bez drożdży i sody zacznij od oddzielenia białek od żółtek . Następnie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli . Dodaj do niej oba rodzaje cukru i miksuj jeszcze ok. 1 minuty, aż piana zrobi się wyraźnie błyszcząca .

Do ubitej piany zacznij dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując . Na tym etapie możesz do całości dolać również łyżeczkę octu, aby zapobiec wchłanianiu nadmiaru tłuszczu podczas smażenia . Pianę na racuchy bez drożdży i sody miksuj możliwie krótko, tylko do wymieszania składników .

Do miski z ubitą pianą przesiej mąkę . Składniki ciasta na racuchy bez drożdży i sody wymieszaj delikatnie za pomocą kuchennej szpatuły. Mąkę przesiewaj porcjami, za każdym razem łącząc całość w jednolitą gładką masę .

Na patelni rozgrzej porcję oleju . Łyżką nakładaj na niego porcje ciasta na racuchy bez drożdży i sody. Smaż na niewielkiej mocy palnika na rumiany kolor z obu stron . Racuchy podawaj najlepiej od razu po usmażeniu, udekorowane cukrem pudrem. Dzięki dodatkowi budyniu waniliowego racuchy wychodzą wyjątkowo smakowite . Sprawdź nasz niezawodny przepis na klasyczne racuchy drożdżowe .

Canva / fullempty
Canva / fullempty

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy