Bez drożdży, bez sody. Wystarczy 1 prosty trik. Nie ma lepszego sposobu na puszyste racuchy
Masz ochotę na puszyste racuchy? Z naszym przepisem zrobisz je w szybki i prosty sposób. Ich sekret tkwi w dodatku ubitej piany z białek. Obłędne racuchy bez drożdży i sody rozkochają w sobie każdego miłośnika słodkich przekąsek.
Do przygotowania racuchów bez drożdży i sody potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ubij białka, dodaj mąkę, cukier i żółtka jaj. Kilka minut miksowania oraz smażenia wystarczy, aby wyczarować te złociste placuszki. Zarówno dzieci jak i dorośli kompletnie zwariują na ich punkcie.
Przepis na puchate domowe racuchy bez drożdży i sody
Składniki:
-
1 szklanka mąki typu 450
-
3 jajka
-
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Jak usmażyć pyszne racuchy bez drożdży i sody?
Aby przygotować racuchy bez drożdży i sody zacznij od oddzielenia białek od żółtek . Następnie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli . Dodaj do niej oba rodzaje cukru i miksuj jeszcze ok. 1 minuty, aż piana zrobi się wyraźnie błyszcząca .
Do ubitej piany zacznij dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując . Na tym etapie możesz do całości dolać również łyżeczkę octu, aby zapobiec wchłanianiu nadmiaru tłuszczu podczas smażenia . Pianę na racuchy bez drożdży i sody miksuj możliwie krótko, tylko do wymieszania składników .
Do miski z ubitą pianą przesiej mąkę . Składniki ciasta na racuchy bez drożdży i sody wymieszaj delikatnie za pomocą kuchennej szpatuły. Mąkę przesiewaj porcjami, za każdym razem łącząc całość w jednolitą gładką masę .
Na patelni rozgrzej porcję oleju . Łyżką nakładaj na niego porcje ciasta na racuchy bez drożdży i sody. Smaż na niewielkiej mocy palnika na rumiany kolor z obu stron . Racuchy podawaj najlepiej od razu po usmażeniu, udekorowane cukrem pudrem. Dzięki dodatkowi budyniu waniliowego racuchy wychodzą wyjątkowo smakowite . Sprawdź nasz niezawodny przepis na klasyczne racuchy drożdżowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
-
Fatalne wieści dla milionów Polaków. Najnowsze podwyżki cen nie oszczędzą nikogo
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama