Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach. Smak jak z rodzinnego domu

Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach. Smak jak z rodzinnego domu

Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach
canva/arfo

Lubicie racuchy? Puszyste drożdżowe placki z jabłkiem należą do klasyki polskich deserów. Z proponowanym przepisem na pewno wam wyjdą. Wystarczy, że uzbroicie się w cierpliwość i pozwolicie dobrze wyrosnąć ciastu, a będą smakowały tak, jak w dzieciństwie. Macie dziś ochotę na racuchy?

Racuchy drożdżowe są pyszne. Delikatne i puszyste ciasto, które uzyskamy po odpowiednio długim oczekiwaniu, doskonale komponuje się ze słodkimi i soczystymi jabłkami. Placki są wilgotne i lekkie jednocześnie. Zachwycą was smakiem.

Przepis na puszyste racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 1/2 l mleka o temperaturze pokojowej

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 6 niedużych jabłek

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak zrobić smaczne racuchy drożdżowe?

Mleko wlewamy do miski, po czym wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże oraz 10 płaskich łyżek mąki. Całość dokładnie łączymy ze sobą i przykrywamy. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.

Pozostałą mąkę umieszczamy w osobnym naczyniu i wsypujemy do niej cukier wanilinowy. Wbijamy jaja, a następnie dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia. Tym razem na około 40 minut.

Jabłka myjemy i obieramy, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Wsypujemy do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Wykładamy masę łyżką, formując niezbyt duże, okrągłe placki.

Smażymy je na średnim ogniu do czasu, aż zrumienią się z obu stron. Racuchy osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy oprószone cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na smaczne placki. Oprócz puszystych racuchów polecamy patent na danie ze słodkich ziemniaków. Być może skuszą was też sycące i delikatne syrniki.

Racuchy drożdżowe są znakomite
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa