Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach. Smak jak z rodzinnego domu
Lubicie racuchy? Puszyste drożdżowe placki z jabłkiem należą do klasyki polskich deserów. Z proponowanym przepisem na pewno wam wyjdą. Wystarczy, że uzbroicie się w cierpliwość i pozwolicie dobrze wyrosnąć ciastu, a będą smakowały tak, jak w dzieciństwie. Macie dziś ochotę na racuchy?
Racuchy drożdżowe są pyszne. Delikatne i puszyste ciasto, które uzyskamy po odpowiednio długim oczekiwaniu, doskonale komponuje się ze słodkimi i soczystymi jabłkami. Placki są wilgotne i lekkie jednocześnie. Zachwycą was smakiem.
Przepis na puszyste racuchy drożdżowe
Składniki:
1/2 l mleka o temperaturze pokojowej
50 dag mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 dag świeżych drożdży
6 niedużych jabłek
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Jak zrobić smaczne racuchy drożdżowe?
Mleko wlewamy do miski, po czym wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże oraz 10 płaskich łyżek mąki. Całość dokładnie łączymy ze sobą i przykrywamy. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę umieszczamy w osobnym naczyniu i wsypujemy do niej cukier wanilinowy. Wbijamy jaja, a następnie dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia. Tym razem na około 40 minut.
Jabłka myjemy i obieramy, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Wsypujemy do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Wykładamy masę łyżką, formując niezbyt duże, okrągłe placki.
Smażymy je na średnim ogniu do czasu, aż zrumienią się z obu stron. Racuchy osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy oprószone cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na smaczne placki. Oprócz puszystych racuchów polecamy patent na danie ze słodkich ziemniaków. Być może skuszą was też sycące i delikatne syrniki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
Dlaczego rosół znów wyszedł mętny? 3 proste sposoby na przywrócenie mu klarowności
Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów
Źródło: kuchnia-domowa