Bezglutenowy kruchy spód do mazurka
Bezglutenowy kruchy spód do mazurka.
Bezglutenowy kruchy spód do mazurka jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego spodu do tego ciasta, w którego skład najczęściej wchodzi mąka pszenna (źródło glutenu). To doskonałe rozwiązanie dla tych z nas, którzy starają się odżywiać zdrowiej lub mają alergię pokarmową na gluten i wszelkie produkty, które go zawierają.
undefined
Składniki:
· 55 gramów mąki ryżowej
· 55 gramów mąki kukurydzianej
· 55 gramów mąki ziemniaczanej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 50 gramów cukru
· ¼ łyżeczki soli
· 100 gramów mielonych migdałów
· 2 żółtka
· 150 gramów masła
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy wszystkie rodzaje mąki i zmielone migdały. Dodajemy także proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Masło kroimy w mniejsze kawałki. W tym przepisie ważne jest to, aby masło było wyjęte prosto z lodówki. Pokrojone dodajemy do miski z sypkimi składnikami. Ucieramy aż powstanie kruszonka.
Gdy tak się stanie, dodajemy żółtka. Wyrabiamy ciasto dłonią. Należy uformować go w zbitą kulę.
Gotowe ciasto rozpłaszczamy delikatnie, układamy na folii aluminiowej, zawijamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 60 minut.
Podczas gdy ciasto będzie chłodziło się w lodówce, nastawiamy piekarnik na 180 stopni w trybie grzania z góry i z dołu.
Schłodzone ciasto dokładnie rozwałkowujemy. Najlepiej zrobić to od razu na papierze do pieczenia. Rozwałkowane do rozmiarów formy ciasto układamy w formie.
Dokładnie dopasowujemy rozmiar ciasta i zaklejamy ewentualne dziury.
Następnie dziurkujemy ciasto widelcem w kilkunastu miejscach. Dla pewności po raz kolejny wkładamy je lodówki na kilkanaście minut.
Schłodzone ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 15-17 minut. Bezglutenowy kruchy spód do mazurka powinien przybrać złocisty kolor.
Upieczony spód ostawiamy, aby ostygł. Następnie dekorujemy go przy pomocy wybranych przez siebie składników.
undefined
Bezglutenowy kruchy spód do mazurka z mlekiem kokosowym.
Składniki:
· 1 szklanka mąki ryżowej
· 1 szklanka mąki kukurydzianej
· 1 szklanka mąki ziemniaczanej
· 60 gramów mleka kokosowego, sojowego lub ryżowego w proszku
· ½ szklanki cukru brązowego
· 80 mililitrów mleka kokosowego
· 2 jajka
· 200 gramów masła
Przygotowanie:
Pierwszym etapem w przygotowywaniu bezglutenowego kruchego spodu do mazurka jest zmieszanie wszystkich sypkich składników. W tym celu łączymy w misce mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną oraz wybrane mleko roślinne w proszku. Dosypujemy także cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do miski wbijamy jajka.
Następnie kroimy zimne masło i je również dodajemy do reszty składników.
Zagniatamy, aby powstała lepka kruszonka, po czym dolewamy mleko kokosowe.
Wszystko mocno wyrabiamy. Masa początkowo może być nieco twarda, jednak z czasem zmięknie. Jeżeli tak się nie stanie, należy dodać jeszcze kilka łyżek mleka kokosowego.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, po czym wkładamy do lodówki i schładzamy przez co najmniej 60 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do rozmiarów formy i umieszczamy je w niej. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się łatwo przenieść, możemy wykleić spód mazurka bezpośrednio w formie.
Podobnie jak w przypadku pierwszego przepisu na bezglutenowy kruchy spód do mazurka, ciasto należy nakłuć w kilkunastu miejscach przy pomocy widelca.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut.
Gotowy spód odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dekorujemy dowolnymi składnikami.
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/bezglutenowy\_spod\_do\_mazurka/przepis.html
2. https://www.olgasmile.com/spod-do-mazurka-bezglutenowy.html
3. https://www.gonicmarzenia.pl/kruchy-bezglutenowy-spod-do-mazurka/
4. https://madameedith.com/przepis/bezglutenowy-spod-mazurka/
undefinedundefinedundefinedundefinedundefined