Przepis na te placki poznałem w Bieszczadach. Robi się je na sodzie

Czas na kuchnię regionalną. Tym razem zwrócimy się w stronę Bieszczad, skąd pochodzą proziaki, czyli placki robione na sodzie oczyszczonej. Ich przygotowane jest banalne, a smak… po prostu nieziemski. Zrób i przekonaj się o tym na własnym podniebieniu.
Proziaki prostu z Bieszczad
Proziaki oryginalnie pochodzą z Bieszczad, ale ich smak rozsławił je na całą Polskę. Regionalny przysmak to placki o puszystej i delikatnej konsystencji. Zawdzięczyć to można między innymi głównemu składnikowi, jakim jest soda oczyszczona. W dodatku placki są niskokaloryczne i przygotuje się je na patelni bez grama tłuszczu.
Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, więc warto poświęcić odrobinę czasu i zrobić je wolnej chwili. Szczególnie że to przekąska, która łączy się z prostymi dodatkami, na przykład ze zwykłym masłem lub takim z dodatkiem czosnku, a także z twarogiem. Poniżej znajdziesz przepis, według którego te pyszności zrobisz w mig.

Proziaki-przepis dla każdego
Jedną z zalet proziaków jest to, że powstają z niewielkiej liczby składników. Niezbędna jest mąka, wspomniana soda oczyszczona, maślanka i kilka dodatków. Ponadto produkty te są tanie i na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Dlatego, zanim zabierzesz się do ich przygotowania, sprawdź umieszczoną poniżej listę i zobacz, czego Ci brakuje.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 g cukru
- 5 g sody oczyszczonej
- sól

Przepis na proziaki
Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną oraz cukier. Wbij jajko i wlej mleko. Składniki wyrób na jednolite, lecz dosyć luźne ciasto. Nie powinno kleić się do rąk, dlatego w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
Ułóż je na stolnicy i rozwałkuj na placek o grubości około 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Pozostaw je na 20 minut do wyrośnięcia.
Patelnię rozgrzej, ale nie rozlewaj na niej tłuszczu. Ułóż na niej placki i smaż je z dwóch stron, do momentu przyrumienienia. Proziaki doskonale smakują z twarogiem połączonym z czosnkiem, pieprze, i solą.
Niedawno pisaliśmy o przepisie na racuchy z nietypowym składnikiem. Wskazaliśmy również sposób na doskonałą zupę idealną na wiosnę.






































