Mieszam dżem z masą i wrzucam do pieca. Tak błyskawiczne ciasto mogę jeść codziennie

Poznaj przepis na szybkie ciasto, a już nigdy nie będziesz mieć wymówki, że nie masz czasu na przygotowanie deseru. Sposób jest łatwy, a cały proces wraz z pieczeniem może zająć mniej niż godzinę. Rodzina zakocha się w smaku ciasta od pierwszego kęsa, dlatego zrób i przekonaj się, że było warto. Smak uzależnia na tyle, że będziesz piec je na okrągło.
Nieskomplikowane ciasto na deser
Ciasta, choć nikt się nie przyzna wprost, są słabością każdego. W naszym deserowym menu jest ich cała masa i każdy jest smaczny i na swój sposób unikalny. Prym wiodą wszelkiego rodzaju serniki, tarty, szarlotki i wiele innych pyszności. Niestety, mają tę cechę, że wymagają poświęcenia czasu, a niekiedy także umiejętności cukierniczych.
Z tego powodu przygotowaliśmy recepturę na ciasto z dżemem, które może upiec każdy. Prostota nie sprawia jednak, że wypiekowi czegoś brakuje. Zresztą zerknij na przepis, a się przekonasz na własnym podniebieniu.

Szybkie ciasto z paru składników
Ogromną zaletą ciasta z dżemem jest to, że powstaje z kilku składników. Wpływa to nie tylko na cenę, ale i czas przygotowania wypieku. Produkty są na tyle popularne, że możesz mieć je już wśród kuchennych składników, dlatego, zanim zabierzesz się za wyrabianie ciasta, zapoznaj się z listą umieszczoną poniżej. Dzięki niej dowiesz się, co będzie ci potrzebne, a w razie potrzeby wybierzesz się po brakujące artykuły do sklepu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na ciasto:
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- ⅔ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- masło
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g ulubionego dżemu
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta soli

Przepis na ciasto z dżemem
Do dużej miski wbij jajka. Wsyp cukier i za pomocą trzepaczki lub miksera utrzyj oba składniki. Dodaj jogurt oraz wlej olej. Wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, tworząc jednolite, gęste i pozbawione grudek ciasto. Wsyp drobno posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
Prostokątną foremkę typu keksówka o długości 22 centymetrów wysmaruj masłem. Następnie przelej do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Dodaj dżem i wymieszaj go łyżką z ciastem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Umieść w nim blachę i piecz ciasto przez 35 minut. Po przestudzeniu krój je na kawałki i podawaj na deser.
Niedawno pisaliśmy także o innym doskonałym i łatwym w przygotowaniu cieście. Wskazywaliśmy, jaka herbata zawiera szkodliwą substancję.






































