Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza szarlotka na sobotę. Szybka i bez pieczenia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.04.2025 15:39

Najlepsza szarlotka na sobotę. Szybka i bez pieczenia

szarlotka na sobotę
Fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na sobotę? Przygotuj wyśmienitą szarlotkę z budyniem. Szarlotkę zrobisz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ona ani wyrabiania ciasta, ani pieczenia. Deser zachwyci całą rodzinę, a blacha zniknie błyskawicznie.

Ekspresowa szarlotka na sobotę

Nie ma lepszego ciasta niż szarlotka. Kultowe ciasto z jabłkami i delikatną masą budyniową po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę możemy upiec tradycyjnie, na kruchym spodzie lub biszkopcie.

Warto jednak sięgnąć także po puszyste biszkopty i przygotować deser jeszcze szybciej. Szarlotka budyniowa bez pieczenia jest totalnym hitem. Ciastka, pyszne jabłka z nutą wanilii, krem budyniowy i masa śmietanowa to połączenie, którego warto spróbować.

ciasto.jpg
Fot. Shutterstock
Ruszyła "Najtańsza Sobota" w Biedronce. Musieli wprowadzić limity

Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Składniki podane są na blachę o wymiarach 22 x 33 cm. Możesz wykorzystać również tortownicę o średnicy równej 24 cm. Proporcje pozostaną bez zmian.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,6 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • pół szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie podłużnych biszkoptów na spód

Jak zrobić szybką szarlotkę?

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie poukładaj biszkopty. Owoce pokrój w drobną kostkę i przesmaż z cukrem z wanilią. Następnie wlej odrobinę wody i duś, aż owoce będą miękkie.

jabłka do ciasta.jpg
Fot. Canva

Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści, a jabłka zgęstnieją. Masę przestudź, przełóż na blachę, a następnie włóż do lodówki. Przygotuj masę budyniową: odlej pół szklanki mleka i rozpuść w nim budynie. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem. Wlej budynie, zmniejsz gaz i gotuj, aż powstanie gęsta masa. 

Przestudź ją, a następnie przełóż na jabłka. Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny. Przygotuj masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Masę przełóż na ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 

Polecamy również szybką karpatkę bez pieczenia i ekspresowe ciasto z dżemem. Na jednej porcji z pewnością się nie skończy!

ciasto.jpg
Fot. SHutterstock