Najlepsza szarlotka na sobotę. Szybka i bez pieczenia

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na sobotę? Przygotuj wyśmienitą szarlotkę z budyniem. Szarlotkę zrobisz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ona ani wyrabiania ciasta, ani pieczenia. Deser zachwyci całą rodzinę, a blacha zniknie błyskawicznie.
Ekspresowa szarlotka na sobotę
Nie ma lepszego ciasta niż szarlotka. Kultowe ciasto z jabłkami i delikatną masą budyniową po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę możemy upiec tradycyjnie, na kruchym spodzie lub biszkopcie.
Warto jednak sięgnąć także po puszyste biszkopty i przygotować deser jeszcze szybciej. Szarlotka budyniowa bez pieczenia jest totalnym hitem. Ciastka, pyszne jabłka z nutą wanilii, krem budyniowy i masa śmietanowa to połączenie, którego warto spróbować.

Przepis na szarlotkę bez pieczenia
Składniki podane są na blachę o wymiarach 22 x 33 cm. Możesz wykorzystać również tortownicę o średnicy równej 24 cm. Proporcje pozostaną bez zmian.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,6 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka cukru z wanilią
Składniki na masę budyniową:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- pół szklanki cukru
- 3 szklanki mleka
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- opakowanie podłużnych biszkoptów na spód
Jak zrobić szybką szarlotkę?
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie poukładaj biszkopty. Owoce pokrój w drobną kostkę i przesmaż z cukrem z wanilią. Następnie wlej odrobinę wody i duś, aż owoce będą miękkie.

Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści, a jabłka zgęstnieją. Masę przestudź, przełóż na blachę, a następnie włóż do lodówki. Przygotuj masę budyniową: odlej pół szklanki mleka i rozpuść w nim budynie. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem. Wlej budynie, zmniejsz gaz i gotuj, aż powstanie gęsta masa.
Przestudź ją, a następnie przełóż na jabłka. Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny. Przygotuj masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Masę przełóż na ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Polecamy również szybką karpatkę bez pieczenia i ekspresowe ciasto z dżemem. Na jednej porcji z pewnością się nie skończy!






































