Smakosze.pl Przepisy Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby
Canva / Dar1930

Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby

20 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kiedy sezon na grzyby w pełni, warto poszukiwać nowych patentów na smaczne podanie leśnych darów. Dla tych, którym poszczęściło się podczas zbiorów mamy prawdziwą gratkę- przepis na flaczki z kani. Trudno wymyślić lepszy sposób na przyrządzenie tego niezwykłego grzyba.

Przepis na flaczki z kani jest bardzo prosty i przy tym niezwykle szybki. To danie z grzybów przypadnie do gustu zarówno mięsożercom, jak i osobom na diecie wegetariańskiej. Flaczki z kani to idealna zupa na co dzień i od święta.

Do flaczków z kani używa się jedynie kapeluszy. Ogonki z tego grzyba warto jednak wysuszyć i zachować do innych kulinarnych specjałów. Niezależnie od sposobu użycia grzyba pamiętaj, aby uprzednio dokładnie go oczyścić.

Przepis na wyjątkowe flaczki z kani:

Składniki:

  • ok. 10-15 sztuk kapeluszy z kani

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 niewielki por

  • 2 łyżki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka płatków chili

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziarenek pieprzu czarnego

  • sól

Sprawdzony patent na grzyby czyli flaczki z kani krok po kroku

Przygotuj warzywa na flaczki z kani. Białą część pora pokrój na cienkie plasterki . Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkac h. Warzywa podsmaż na maśle zaczynając od pora, a następnie dodając do niego warzywa korzeniowe . Na koniec dołóż do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku .

Zawartość patelni podlej odrobiną wody . Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz . Duś warzywa do flaczków z kani przez kilka minut.

W międzyczasie pokrój w paski kapelusze do flaczków z kani . Podduszone warzywa przełóż do garnka, na patelni zaś rozgrzej kolejną porcję masła i podsmaż na nim grzyby z niewielką ilością soli . Następnie duś je na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok i będą miękkie. W razie konieczności podlewaj grzyby niewielką ilością wody .

Miękkie grzyby przełóż do garnka z warzywami . Zalej całość wodą tak, aby zawartość garnka była dokładnie przykryta, ale miała odpowiednią gęstość . Dopraw flaczki z kani za pomocą soli, pieprzu, chili i sosu sojowego . Gotuj ok. 20 minut do momentu, aż wszystkie smaki dobrze się połączą . Na zupę z grzybów idealny patent zna Magda Gessler . Kania to świetny produkt do przygotowania kotletów .

Canva / adrianam13
Canva / adrianam13

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy