Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyczne cepeliny z mięsem. Dawny specjał nie mógł obejść się bez 1 dodatku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.10.2022 08:41

Klasyczne cepeliny z mięsem. Dawny specjał nie mógł obejść się bez 1 dodatku

przepis na tradycyjne cepeliny
Canva / Dar1930

Cepeliny są tradycyjnym daniem kuchni litewskiej i powstają na bazie ciasta z surowych i gotowanych ziemniaków. Te spore owalne kluski przed ugotowaniem zwykło nadziewać się surowym, dobrze doprawionym mięsem. Przepis na tradycyjne cepeliny wymaga jeszcze jednego dodatku- okrasy ze skwarków i cebuli. Dzięki temu danie jest sycące i wyjątkowo pyszne.

Cepeliny, zwane u nas również kartaczami, można faszerować także twarogiem lub kapustą z grzybami. My prezentujemy przepis na tradycyjne cepeliny z mięsem. Przygotuj to pyszne danie na obiad, a gwarantujemy, że nikt nie odejdzie od stołu głodny.

Przepis na tradycyjne cepeliny z mięsnym nadzieniem

Składniki na ciasto:

  • 4 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na okrasę:

  • 1 duża cebula

  • 100 g boczku

Klasyczny przepis na tradycyjne cepeliny krok po kroku

Przygotuj ciasto do cepelinów. W tym celu 3 kg ziemniaków obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pozostały 1 kg ziemniaków z przepisu na tradycyjne cepeliny obierz, opłucz i zetrzyj na surowo na drobnych oczkach tarki.

Masę z surowych ziemniaków odsącz do miski z nadmiaru wody. Przepis na tradycyjne cepeliny wymaga użycia skrobi, która wytrąci się z odcedzonej wody. Pulpę ziemniaczaną połącz ze skrobią z dna miski, dołóż też utłuczone ziemniaki gotowane. Do masy dodaj jajko, dosól całość do smaku i starannie wymieszaj.

Cebulę na farsz do przepisu na tradycyjne cepeliny obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Połącz ją z mielonym mięsem. Dopraw dobrze za pomocą soli, pieprzu i przetartego w dłoniach majeranku.

Z ciasta ziemniaczanego formuj na dłoni placki, na środek nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w owalne kluski. Przepis na tradycyjne cepeliny zakłada gotowanie ich w osolonym wrzątku przez ok. 25 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Przygotuj okrasę do cepelinów. Boczek pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodaj i zeszklij posiekaną cebulę. Ugotowane cepeliny podawaj z okrasą. Miłośnikom wszelkiego rodzaju klusek polecamy to tradycyjne danie. Kluski na słodko nie mają przed nami żadnych tajemnic.

Canva / onepony
Canva / onepony

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: