Smakosze.pl
Magda Gessler, zupa grzybowa

TRICOLORS/East News, canva/cislander

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Macie ochotę na aromatyczną i zaskakującą potrawę? Naszą propozycją jest zupa grzybowa Magdy Gessler. I nie ma w tym chyba nic zaskakującego, że znana restauratorka przyrządza ją w szczególny sposób. Sekretem smaku tego dania jest bowiem dodatek sera korycińskiego.

Zupa grzybowa największą popularnością cieszy się w święta Bożego Narodzenia. Jednak jest na tyle pyszna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Teraz możemy przygotować ją z aromatycznych grzybów suszonych.

GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt

GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt

CZYTAJ DALEJ

Popularna restauratorka, Magda Gessler, proponuje dodać do tej zupy ser koryciński. Jest on pełen smaku, więc będzie idealnym dopełnieniem tej potrawy. A gdy upłynni się pod wpływem gorącej zupy, nabierze doskonałej konsystencji.

Sposób Magdy Gessler na zupę grzybową

Składniki:

  • 20 dag suszonych, leśnych grzybów

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • kawałek białej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1,5 l bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)

  • sól, pieprz

  • ok. 20 dag sera korycińskiego (najlepiej z czarnuszką)

  • koperek

Przygotowanie zupy grzybowej

Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjmij z wody (wodę zachowaj) i pokrój w paski.

Marchewki, pietruszkę, seler, kapustę i por oczyść. Por pokrój w paseczki, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj grzyby i warzywa, chwilę całość przesmaż. Do garnka dodaj gorący bulion i wodę z moczenia grzybów.

Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy 2 minuty przed końcem gotowania. Zupę posyp koperkiem, możesz ją podać z grzankami.

Po inne receptury Magdy Gessler zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy jej przepis na węgierski bogracz, a także na kotlety mielone.

suszone grzyby

suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/gresei

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >