Smakosze.pl

TRICOLORS/East News, canva/cislander

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Macie ochotę na aromatyczną i zaskakującą potrawę? Naszą propozycją jest zupa grzybowa Magdy Gessler. I nie ma w tym chyba nic zaskakującego, że znana restauratorka przyrządza ją w szczególny sposób. Sekretem smaku tego dania jest bowiem dodatek sera korycińskiego.

Zupa grzybowa największą popularnością cieszy się w święta Bożego Narodzenia. Jednak jest na tyle pyszna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Teraz możemy przygotować ją z aromatycznych grzybów suszonych.

Popularna restauratorka, Magda Gessler, proponuje dodać do tej zupy ser koryciński. Jest on pełen smaku, więc będzie idealnym dopełnieniem tej potrawy. A gdy upłynni się pod wpływem gorącej zupy, nabierze doskonałej konsystencji.

Sposób Magdy Gessler na zupę grzybową

Składniki:

  • 20 dag suszonych, leśnych grzybów

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • kawałek białej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1,5 l bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)

  • sól, pieprz

  • ok. 20 dag sera korycińskiego (najlepiej z czarnuszką)

  • koperek

Przygotowanie zupy grzybowej

Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjmij z wody (wodę zachowaj) i pokrój w paski.

Marchewki, pietruszkę, seler, kapustę i por oczyść. Por pokrój w paseczki, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj grzyby i warzywa, chwilę całość przesmaż. Do garnka dodaj gorący bulion i wodę z moczenia grzybów.

Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy 2 minuty przed końcem gotowania. Zupę posyp koperkiem, możesz ją podać z grzankami.

Po inne receptury Magdy Gessler zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy jej przepis na węgierski bogracz , a także na kotlety mielone .

suszone grzyby
suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/gresei

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]