Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego
Macie ochotę na aromatyczną i zaskakującą potrawę? Naszą propozycją jest zupa grzybowa Magdy Gessler. I nie ma w tym chyba nic zaskakującego, że znana restauratorka przyrządza ją w szczególny sposób. Sekretem smaku tego dania jest bowiem dodatek sera korycińskiego.
Zupa grzybowa największą popularnością cieszy się w święta Bożego Narodzenia. Jednak jest na tyle pyszna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Teraz możemy przygotować ją z aromatycznych grzybów suszonych.
Popularna restauratorka, Magda Gessler, proponuje dodać do tej zupy ser koryciński. Jest on pełen smaku, więc będzie idealnym dopełnieniem tej potrawy. A gdy upłynni się pod wpływem gorącej zupy, nabierze doskonałej konsystencji.
Sposób Magdy Gessler na zupę grzybową
Składniki:
20 dag suszonych, leśnych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
kawałek białej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki masła
1,5 l bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)
sól, pieprz
ok. 20 dag sera korycińskiego (najlepiej z czarnuszką)
koperek
Przygotowanie zupy grzybowej
Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjmij z wody (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
Marchewki, pietruszkę, seler, kapustę i por oczyść. Por pokrój w paseczki, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj grzyby i warzywa, chwilę całość przesmaż. Do garnka dodaj gorący bulion i wodę z moczenia grzybów.
Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy 2 minuty przed końcem gotowania. Zupę posyp koperkiem, możesz ją podać z grzankami.
Po inne receptury Magdy Gessler zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy jej przepis na węgierski bogracz, a także na kotlety mielone.
Źródło zdjęcia: canva/gresei
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet