Macie ochotę na aromatyczną i zaskakującą potrawę? Naszą propozycją jest zupa grzybowa Magdy Gessler. I nie ma w tym chyba nic zaskakującego, że znana restauratorka przyrządza ją w szczególny sposób. Sekretem smaku tego dania jest bowiem dodatek sera korycińskiego.
Zupa grzybowa największą popularnością cieszy się w święta Bożego Narodzenia. Jednak jest na tyle pyszna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Teraz możemy przygotować ją z aromatycznych grzybów suszonych.
GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt
CZYTAJ DALEJPopularna restauratorka, Magda Gessler, proponuje dodać do tej zupy ser koryciński. Jest on pełen smaku, więc będzie idealnym dopełnieniem tej potrawy. A gdy upłynni się pod wpływem gorącej zupy, nabierze doskonałej konsystencji.
Sposób Magdy Gessler na zupę grzybową
Składniki:
20 dag suszonych, leśnych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
kawałek białej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki masła
1,5 l bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)
sól, pieprz
ok. 20 dag sera korycińskiego (najlepiej z czarnuszką)
koperek
Przygotowanie zupy grzybowej
Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjmij z wody (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
Marchewki, pietruszkę, seler, kapustę i por oczyść. Por pokrój w paseczki, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj grzyby i warzywa, chwilę całość przesmaż. Do garnka dodaj gorący bulion i wodę z moczenia grzybów.
Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy 2 minuty przed końcem gotowania. Zupę posyp koperkiem, możesz ją podać z grzankami.
Po inne receptury Magdy Gessler zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy jej przepis na węgierski bogracz, a także na kotlety mielone.
suszone grzyby
Źródło zdjęcia: canva/gresei
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet