Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.05.2022 09:34

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Magda Gessler, zupa grzybowa
TRICOLORS/East News, canva/cislander

Macie ochotę na aromatyczną i zaskakującą potrawę? Naszą propozycją jest zupa grzybowa Magdy Gessler. I nie ma w tym chyba nic zaskakującego, że znana restauratorka przyrządza ją w szczególny sposób. Sekretem smaku tego dania jest bowiem dodatek sera korycińskiego.

Zupa grzybowa największą popularnością cieszy się w święta Bożego Narodzenia. Jednak jest na tyle pyszna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Teraz możemy przygotować ją z aromatycznych grzybów suszonych.

Popularna restauratorka, Magda Gessler, proponuje dodać do tej zupy ser koryciński. Jest on pełen smaku, więc będzie idealnym dopełnieniem tej potrawy. A gdy upłynni się pod wpływem gorącej zupy, nabierze doskonałej konsystencji.

Sposób Magdy Gessler na zupę grzybową

Składniki:

  • 20 dag suszonych, leśnych grzybów

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • kawałek białej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1,5 l bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)

  • sól, pieprz

  • ok. 20 dag sera korycińskiego (najlepiej z czarnuszką)

  • koperek

Przygotowanie zupy grzybowej

Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjmij z wody (wodę zachowaj) i pokrój w paski.

Marchewki, pietruszkę, seler, kapustę i por oczyść. Por pokrój w paseczki, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj grzyby i warzywa, chwilę całość przesmaż. Do garnka dodaj gorący bulion i wodę z moczenia grzybów.

Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy 2 minuty przed końcem gotowania. Zupę posyp koperkiem, możesz ją podać z grzankami.

Po inne receptury Magdy Gessler zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy jej przepis na węgierski bogracz, a także na kotlety mielone.

suszone grzyby
suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/gresei

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet