Smakosze.pl
Kania

JeanRee, Getty Images

Przepis na kotlety z kani

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Przyzwyczailiśmy się, że kotlety przygotowuje się z mięsa - rozbity schab czy panierowana pierś z kurczaka najczęściej są w takiej formie jedzone. Jeśli znudziły ci się takie posiłki, spróbuj zamienić mięso na grzyby. Świetnie sprawdza się jako kotlet popularna kania.

Kotlety są bardzo częstym wyborem Polaków w kontekście obiadu. Ich sporządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dużą zaletą są także niskie koszty - gotując obiad dla całej rodziny, jedna porcja mieści się w kilku złotych. 

Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie tego samego może spowodować znużenie. Wtedy zazwyczaj uwielbiane przez nas dania, zamieniają się w coś, na czego widok od razu się krzywimy. Jeśli więc chcesz, aby kotlety ciągle sprawiały ci mnóstwo radości, spróbuj poniższej receptury.

Szarlotka z bezą. Przepyszny deser do kawy

Wyśmienita szarlotka z bezą. Deser, któremu nikt się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Kotlety z kani

W lasach, ale czasem także na bazarach, bez problemu znajdziemy w sezonie ogromne kapelusze kani, które wśród smakoszy i grzybiarzy uchodzą za niesamowity przysmak. Mięsiste i soczyste kanie smakują najlepiej, gdy obsmażymy je w panierce.

Samo sporządzenie kotletów z kani przebiega w podobny sposób, co robienie kotletów schabowych czy z piersi z kurczaka. Najważniejszym etapem jest należyte panierowanie, gdyż nie ma nic gorszego niż odpadająca podczas smażenia panierka. 

Przepis na kotlety z kani

Składniki: 

  • 4 duże kanie

  • 3 jajka

  • bułka tarta

  • olej

  • oregano

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi, gałązek czy robaczków. Gdy grzyby będą oczyszczone, odetnij kapelusze od nóżek, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Gdy kapelusze zostaną już umyte, rozłóż je na papierowym ręczniku, aby mogły wyschnąć. 

Do głębokiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je przy pomocy widelca lub trzepaczki do jajek. Dopraw je pieprzem i odrobiną soli. W osobnym talerzu umieść bułkę tartą. Dopraw ją tymiankiem oraz oregano i równomiernie wymieszaj. Teraz można przejść do panierowania. 

Suche kapelusze mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej z przyprawami. Smaż grzyby na patelni ze sporą ilością oleju. Gdy panierka będzie chrupiąca i złocista, kotlety są gotowe. Smacznego. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto na pierogi sprzed ponad 100 lat. W tym tekście zdradzamy przepis na idealne ogórki małosolne. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >