Smakosze.pl
Kania

JeanRee, Getty Images

Przepis na kotlety z kani

29 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że kotlety przygotowuje się z mięsa - rozbity schab czy panierowana pierś z kurczaka najczęściej są w takiej formie jedzone. Jeśli znudziły ci się takie posiłki, spróbuj zamienić mięso na grzyby. Świetnie sprawdza się jako kotlet popularna kania.

Kotlety są bardzo częstym wyborem Polaków w kontekście obiadu. Ich sporządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dużą zaletą są także niskie koszty - gotując obiad dla całej rodziny, jedna porcja mieści się w kilku złotych. 

Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie tego samego może spowodować znużenie. Wtedy zazwyczaj uwielbiane przez nas dania, zamieniają się w coś, na czego widok od razu się krzywimy. Jeśli więc chcesz, aby kotlety ciągle sprawiały ci mnóstwo radości, spróbuj poniższej receptury.

Kotlety z kani

W lasach, ale czasem także na bazarach, bez problemu znajdziemy w sezonie ogromne kapelusze kani, które wśród smakoszy i grzybiarzy uchodzą za niesamowity przysmak. Mięsiste i soczyste kanie smakują najlepiej, gdy obsmażymy je w panierce.

Samo sporządzenie kotletów z kani przebiega w podobny sposób, co robienie kotletów schabowych czy z piersi z kurczaka. Najważniejszym etapem jest należyte panierowanie, gdyż nie ma nic gorszego niż odpadająca podczas smażenia panierka. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto na pierogi sprzed ponad 100 lat. W tym tekście zdradzamy przepis na idealne ogórki małosolne. 

Źródło: lengel76, Getty Images

Przepis na kotlety z kani

Składniki: 

  • 4 duże kanie

  • 3 jajka

  • bułka tarta

  • olej

  • oregano

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi, gałązek czy robaczków. Gdy grzyby będą oczyszczone, odetnij kapelusze od nóżek, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Gdy kapelusze zostaną już umyte, rozłóż je na papierowym ręczniku, aby mogły wyschnąć. 

Do głębokiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je przy pomocy widelca lub trzepaczki do jajek. Dopraw je pieprzem i odrobiną soli. W osobnym talerzu umieść bułkę tartą. Dopraw ją tymiankiem oraz oregano i równomiernie wymieszaj. Teraz można przejść do panierowania. 

Suche kapelusze mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej z przyprawami. Smaż grzyby na patelni ze sporą ilością oleju. Gdy panierka będzie chrupiąca i złocista, kotlety są gotowe. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >
Puszyste ciasto na naleśniki

Przepisy

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >
pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >