Smakosze.pl Przepisy Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc
canva/arfo; TRICOLORS/East News

Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc

28 marca 2022

Biała kiełbasa jest jednym z tradycyjnych produktów goszczących na wielkanocnych stołach. Magda Gessler zdradziła swój niezawodny przepis na ten wyjątkowy specjał. Zaopatrzcie się w niezbędne składniki i przygotujcie go samodzielnie, a goście będą zachwyceni. Tak pysznej kiełbasy jeszcze nie jedliście, jej sekretem jest nietypowy dobór mięs: podgardla,

Bez białej kiełbasy nie powstanie dobry tradycyjny żur . Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać odpowiedni produkt w sklepie . Tym razem prezentujemy wam sprawdzoną recepturę Magdy Gessler, z którą bez problemu przyrządzicie ten wielkanocny klasyk w domowym zaciszu . Warto spróbować — efekt was zachwyci.

Przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler

Składniki:

  • mięso w proporcjach: 1/4 podgardla, 1/4 karkówki, 1/2 cielęciny

  • odrobina wołowiny

  • namoczone jelita do uformowania kiełbas

  • majeranek

  • świeży czosnek

  • wywar z nóżek

  • ziele angielskie sproszkowane

  • świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i mielimy w maszynce. Podgardle i wołowinę przygotowujemy, korzystając z sitka o drobnych oczkach. Do karkówki używamy sita o średnich, a do cielęciny o większych otworach.

Do zmielonej masy dodajemy sól, pieprz oraz rozgnieciony w prasce czosnek. Wyrabiamy ją ręcznie, stopniowo wlewając wywar z nóżek. Dodajemy tylko tyle, ile masa będzie w stanie wchłonąć.

Gdy mięso stanie się sprężyste, masa na kiełbasy będzie gotowa. Doprawiamy ją majerankiem i wypełniamy nią jelita. Skręcamy kiełbaski i parzymy je w gorącym wywarze.

Podajemy lub przyrządzamy z nich inne dania. Magda Gessler proponuje zaserwowanie kiełbas z sosem chrzanowym i świeżą kalarepą. Smacznego.

Biała kiełbasa — podstawa tradycyjnego żuru
Biała kiełbasa — podstawa tradycyjnego żuru

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Wielkanoc ze smakiem" — poradnik Magdy Gessler

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy