Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem, po który często sięgamy. Przyrządzić ją można na wiele smacznych sposobów. W kuchni tureckiej dodaje się do niej pomidory. Pyszne warzywo doskonale łączy się z jajkami i innymi składnikami, tworząc wyjątkowo sycący i satysfakcjonujący posiłek. Koniecznie spróbujcie.
Jajecznica po turecku, czyli menemen od klasycznej potrawy różni się proporcjami. Główną cechą specjału o tureckich korzeniach jest dodatek dużej ilości warzyw, które podsmażamy na patelni jeszcze przed wbiciem jajek. Proponujemy wykorzystanie cebuli, papryki i pomidorów — będzie naprawdę pysznie.
Przepis na doskonałą jajecznicę po turecku
Składniki:
4 jaja
pół niedużej cebuli
200 g pomidorów z puszki
1 mała zielona papryka
1 ząbek czosnku
szczypta chili
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżka oleju
natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni i szklimy na nim cebulę.
Dodajemy czosnek oraz paprykę i smażymy przez 4-5 minut. Łączymy warzywa z pomidorami z puszki. Redukujemy zawartość patelni, doprawiamy. Wbijamy jajka i mieszamy.
Smażymy do czasu, aż jajka się zetną, ale nie będą suche. Posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.
Po inne pomysły na jajecznicę zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na ten specjał smażony na boczku, a także sprawdzony sposób na przygotowanie jajecznicy z boczniakami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Na jakim tłuszczu smażysz schabowe? Szefowie kuchni zalecają tylko 1. Kotlety wychodzą idealne
Cudowna szarlotka Ewy Wachowicz. Niezwykła dzięki 1 składnikowi
Źródło: lunchoteka