Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów

Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów

Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
canva/hayatikayhan

Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem, po który często sięgamy. Przyrządzić ją można na wiele smacznych sposobów. W kuchni tureckiej dodaje się do niej pomidory. Pyszne warzywo doskonale łączy się z jajkami i innymi składnikami, tworząc wyjątkowo sycący i satysfakcjonujący posiłek. Koniecznie spróbujcie.

Jajecznica po turecku, czyli menemen od klasycznej potrawy różni się proporcjami. Główną cechą specjału o tureckich korzeniach jest dodatek dużej ilości warzyw, które podsmażamy na patelni jeszcze przed wbiciem jajek. Proponujemy wykorzystanie cebuli, papryki i pomidorów — będzie naprawdę pysznie.

Przepis na doskonałą jajecznicę po turecku

Składniki:

  • 4 jaja

  • pół niedużej cebuli

  • 200 g pomidorów z puszki

  • 1 mała zielona papryka

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta chili

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka oleju

  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni i szklimy na nim cebulę.

Dodajemy czosnek oraz paprykę i smażymy przez 4-5 minut. Łączymy warzywa z pomidorami z puszki. Redukujemy zawartość patelni, doprawiamy. Wbijamy jajka i mieszamy.

Smażymy do czasu, aż jajka się zetną, ale nie będą suche. Posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Po inne pomysły na jajecznicę zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na ten specjał smażony na boczku, a także sprawdzony sposób na przygotowanie jajecznicy z boczniakami.

canva/nata_vkusidey
canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lunchoteka