Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny
Bigos Magdy Gessler wyróżnia się intensywnym, pełnym smakiem. Jego znakiem rozpoznawczym jest aromat pochodzący z kiełbasy z dziczyzny oraz wędzonych śliwek. Tego bigosu nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym. Gotowana kilka dni potrawa nabiera wyjątkowego charakteru.
Do bigosu szlacheckiego można dodać resztki pieczonego mięsa. Dzięki temu potrawa zyska jeszcze bogatszy smak. Zagospodarujemy również nadmiar jedzenia, które inaczej mogłoby się zmarnować. Koniecznie wypróbuj sposób Magdy Gessler na to staropolskie danie.
Przepis na bigos szlachecki Magdy Gessler
Składniki:
-
50 dag kiszonej kapusty
-
35-40 dag białej kapusty
-
2 średnie cebule
-
6-8 śliwek wędzonych
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
40 dag różnego rodzaju mięsa (powinna znaleźć się w nim dziczyzna)
-
2 kiełbaski z dzika (można zastąpić wieprzowymi)
-
6-8 kapeluszy suszonych borowików
-
szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
-
olej rzepakowy
-
słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka
-
przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarenka jałowca, 1-2 łyżeczki kminku, cukier do smaku
Klasyczny szlachecki bigos krok po kroku
Aby przygotować bigos szlachecki zacznij od namoczenia niezbędnych produktów . Borowiki zalej ciepłą wodą i zostaw do namoczenia na noc . Podobnie postąp z suszonymi śliwkami .
Mięso na bigos pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju . Oba rodzaje kapusty oraz cebulę posiekaj. Jeśli kiszona kapusta nie jest bardzo kwaśna, nie ma potrzeby jej płukać .
Posiekaną białą kapustę do bigosu włóż do dużego garnka i dopraw kminkiem . Dodaj do niej mięso z patelni i gotuj całość pod przykryciem, aż kapusta zmięknie . Następnie dołóż także pokrojone kapelusze borowików i śliwki wraz z wodą , w której moczyły się oba składniki. Gotuj, mieszając od czasu do czasu .
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa do bigosu wrzuć cebulę . Warzywo smaż do zeszklenia. Po chwili dodaj do niego także kiszoną kapustę i przyprawy . Całość zagotuj po uprzednim dodaniu niewielkiej ilości wody .
Przygotuj osobny garnek do gotowania bigosu i wyłóż jego dno słoniną lub boczkiem . Następnie umieść w nim zawartość patelni oraz ugotowaną białą kapustę z dodatkami . Dolej szklankę kwasu z kapusty, a także sól i pieprz do smaku . W razie potrzeby dosłodź nieco potrawę cukrem .
Bigos gotuj 2-3 godziny na niedużym ogniu , pamiętając o częstym mieszaniu. Następnie garnek z daniem szybko schłodź . Przez następne 4-5 dni codziennie gotuj potrawę po ok. 30 minut . Po tym czasie aromatyczny bigos szlachecki jest gotowy do podania.
Krótki poradnik podpowie, czego nie należy dodawać do bigosu . Klasyczna potrawa z dodatkiem niebanalnej przyprawy nabiera zupełnie nowego charakteru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: beszamel