Biorę czerwoną kapustę i robię surówkę lepszą niż w restauracji. Rodzina nie może się nachwalić
Ta niezwykle szybka surówka pasuje do każdego dania. A co najważniejsze smakuje każdemu. Musisz zrobić ją z tego przepisu, a rodzina będzie zachwycona.
Surówka to nie tylko dodatek
Surówkę traktujemy zawsze jako dodatek do dań głównych. A tak naprawdę wiemy, że bez niej smakowałyby one dużo mniej. Wyobraź sobie, że na niedzielny obiad podajesz kotlety schabowe lub mielone z samymi ziemniakami. Twoja rodzina pomyślałaby, że albo zwariowałaś, albo po prostu zapomniałaś o najważniejszym składniku.
Oczywiście, że mieliby na myśli surówkę. To ona sprawia, że danie jest większe, ale też, co istotne uzupełnia i dodaje naszemu organizmowi witaminy. Dzięki nim możemy budować i wzmacniać swój układ odpornościowy. Domowe surówki to prawdziwe bomby multiwitaminowe.
Dlaczego akurat ta surówka?
Wybór surówki jest bardzo prosty. Musi być smaczna oraz szybka i łatwa w przygotowaniu. Surówka z tego przepisu spełnia wszystkie te cechy. Dodatkowo będzie zdrowo. Wystarczy, że spojrzysz na te składniki i utwierdzisz się w tym przekonaniu.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 marchew
- 30 g orzechów laskowych
- natka pietruszki
- 50 g majonezu
- 50 g jogurtu naturalnego
- 10 g musztardy
- sok z cytryny
- 5 g miodu
Przepis na surówką z czerwonej kapusty
Przygotowanie tej pysznej surówki, zacznij od posiekania kapusty. Najpierw przekrój ją na pół, a następnie cienko posiekaj . Przełóż do miski i posól. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki . Natkę pietruszki posiekaj i razem z marchewką przełóż do kapusty.
Do mniejszej miski dodaj majonez, jogurt, musztardę oraz miód . Z cytryny wyciśnij sok. Wymieszaj składniki, aby połączyły się na sos o jednolitej konsystencji .
Sos przelej do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj . Sos musi oblepiać każde warzywo. Surówka gotowa. Jak widzisz, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a smak na pewno zachwyci twoich domowników.