Smakosze.pl Przepisy Biszkopt orzechowy siostry Anastazji - sprawdzony przepis
canva/studionobra

Biszkopt orzechowy siostry Anastazji - sprawdzony przepis

5 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Biszkopt orzechowy siostry Anastazji jest prostym przepisem na puszysty spód do ciasta. Spód jest delikatny, dobrze wyrośnięty i mocno orzechowy, doskonale sprawdzi się również do przekładania pysznymi kremami. Poznaj przepis na biszkopt orzechowy siostry Anastazji, idealny do ciast.

Korzenny, zimowy biszkopt z miodem i orzechami włoskimi jest prostym i szybkim wypiekiem, dzięki któremu stworzysz wiele wyjątkowych ciast, np. miodownik . Biszkopt jest dobrze wyrośnięty, dlatego też możesz go przekroić i przełożyć dżemami, kremem śmietanowym lub czekoladowym , oprószyć migdałami i podać jako pyszne ciasto do kawy lub herbaty.

Pamiętaj, że biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania i studzenia, w przeciwnym razie nie urośnie, pojawi się zakalec lub opadnie zaraz po upieczeniu. Biszkopt studź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Nagła różnica temperatur spowoduje, że biszkopt opadnie i zacznie pękać.

Przygotuj równie smaczny biszkopt kawowy , który przełożysz ulubionym kremem i stworzysz wyśmienite ciasta.

Przepis na biszkopt orzechowy siostry Anastazji

Składniki na blachę o wymiarach 25x35 cm:

  • łyżka mąki tortowej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 3 łyżki cukru

  • łyżka miodu

  • 4 jajka

  • 3 łyżki bułki tartej

Jak zrobić biszkopt orzechowy siostry Anastazji?

Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj żółtka, cukier, miód i miksuj na wolnych obrotach. Po chwili dodaj przesianą z proszkiem mąkę, bułkę tartą i orzechy, całość wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką.

Orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut. Nie wyjmuj ciasta od razu po upieczeniu. Uchyl lekko piekarnik i zostaw w nim biszkopt na godzinę, aby delikatnie stygło.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy