Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krem czekoladowy do ciasta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.11.2021 01:00

Krem czekoladowy do ciasta

Krem czekoladowy do ciasta
canva/nata_vkusidey

Krem czekoladowy jest doskonałym dodatkiem do wypieków. Każdy tort i ciasto przełożone aksamitnym, mocno czekoladowym kremem smakuje wyśmienicie. Kremem czekoladowym możesz również dekorować babeczki, muffinki, a także dodać do ciast przygotowywanych na zimno. Poznaj tradycyjny przepis na krem czekoladowy do ciasta.

Czekolada jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Krem przygotowany z tabliczką gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki smakuje rewelacyjnie. Krem ucierany jest również z żółtkami, aby dodatkowo spulchnić masę i nadać jej lekkości i doskonałego smaku. Krem gotuj na wolnym ogniu, ale nie doprowadź do gotowania i wrzenia, ponieważ masa się zważy lub rozwarstwi. Krem musi być ciepły, nie gorący.

Krem czekoladowy wykorzystasz do przełożenia tortów i ciast biszkoptowych. Możesz również udekorować nim wszystkie wypieki, babeczki i muffinki. Krem świetnie pasuje również do ciast przygotowywanych na zimno na herbatnikach.

Krem czekoladowy nie jest jedynym kremem, którym przełożysz ciasta. Przygotuj równie smaczny i aksamitny krem truskawkowy oraz orzeźwiający krem cytrynowy ze śmietanką.

Przepis na krem czekolady do ciasta

Składniki:

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 2 żółtka

  • 125 g cukru

  • 350 ml śmietanki 36%

  • łyżeczka żelatyny

Jak przygotować krem czekoladowy do ciasta?

Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Żółtka utrzyj z jajkami. Śmietankę podgrzej na wolnym ogniu, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

Odstaw z gazu, dodaj masę z żółtek, żelatynę i dokładnie wymieszaj. Po jakimś czasie ponownie wymieszaj i odstaw do całkowitego przestygnięcia i zgęstnienia kremu.