Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki jak chmurka biszkopt kawowy - niezawodny przepis
Anna Pęcak
Anna Pęcak 25.03.2022 22:51

Lekki jak chmurka biszkopt kawowy - niezawodny przepis

Biszkopt kawowy
Canva.com

Kawa i biszkopt, podwójne kłopoty.

Wszyscy kochają kawę! Najlepiej świeżo mielone włoskie espresso w przyjemnej scenerii. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków i aromatów – średnio palona, mocno, z Etiopii, z Kolumbii, latte, frappe, americano, czy cold brew. Kawa jest też składnikiem tiramisu, przepysznego włoskiego deseru z mascarpone na biszkopcie kawowym.

Biszkopt to lekkie ciasto przyrządzane z mąki pszennej, jajek i cukru. Sprawdzi się jako spód wielu pysznych ciast i deserów. Można wypiec go samemu, lub kupić gotowy w cukierni.

Biszkopt nasączony kawą łączy w sobie smak puszystego ciasta z mocą i aromatem espresso. Sprawdź jak w kilku prostych krokach przyrządzić pyszny biszkopt kawowy z kremem mascarpone i truskawkami.

Składniki deseru

W skład naszego kawowego biszkoptu wchodzić będzie przede wszystkim mąka pszenna, jaja, aromatyczne espresso, krem mascarpone i truskawki. Espresso najlepiej zaparzyć w domowym ekspresie, kawiarce lub, jeśli nie mamy takiej możliwości – zawsze można zakupić je w lokalnej kawiarni. Wtedy będziemy mieli pewność, że kawa jest świeża i najwyższej jakości.Lista zakupów:

Biszkopt kawowy4 jajka100g cukru drobnego do wypieków50g łyżki mąki ziemniaczanejespresso100g mąki pszennejespresso (ok. 45 ml)2 łyżki cukru wanilinowego

Krem mascarponePół kilograma serka mascarpone500 ml słodkiej śmietanki 30%2 jajkacukier puderszczypta soli

Dodatki:300 g truskawek

TiramisuBiszkopt kawowy:4 jajka100g cukru drobnego do wypieków50g łyżki mąki ziemniaczanejespresso100g mąki pszennejespresso (ok. 45 ml)2 łyżki cukru wanilinowego

Krem500 g mascarpone3 jaja500 ml śmietany kremówki 36%2 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki żelatynyespresso100 ml likieru amarettokakaoczekolada gorzka (na wiórki)

Przepis na biszkopt kawowy z kremem mascarpone.

Wsypać mąkę i skrobię do miski i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek i wlać do osobnej miski. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier cały czas miksując. Powoli dodawać żółtka oddzielone z jaja. Masę mączną powoli dodawać powoli do masy jajecznej, ale już nie miksować, a wymieszać rózgą, delikatnie, żeby nie zwarzyć składników. Dodać wystudzone espresso.Przygotować tortownicę o wymiarze 26 cm, wyścielić papierem do pieczenia i zamknąć. Ciasto przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180* przez około 30 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Oddzielić żółtka od białek i żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą, sztywną masę. Dodać śmietankę, zmiksować, następnie dodać serek mascarpone i dalej miksować, zmniejszając jednak obroty. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Piankę wymieszać z żółtkami z cukrem na jednolitą masę rózgą.Wystudzony biszkopt pokroić na trzy równe blaty. Każdy blat przełożyć kremem mascarpone. Zostawić trochę kremu i dodać na górę. Pokrojone na pół truskawki równomiernie rozłożyć Można dodać miętę. I gotowe!

Przepis na biszkopt kawowy – tiramisu.

Wsypać mąkę i skrobię do miski i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek i wlać do osobnej miski. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier cały czas miksując. Powoli dodawać żółtka oddzielone z jaja. Masę mączną powoli dodawać powoli do masy jajecznej, ale już nie miksować, a wymieszać rózgą, delikatnie, żeby nie zwarzyć składników. Dodać wystudzone espresso.Przygotować tortownicę o wymiarze 26 cm, wyścielić papierem do pieczenia i zamknąć. Ciasto przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180* przez około 30 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Żółtka należy utrzeć z cukrem na pianę, dodać mascarpone i miksować na wolnych obrotach, tak, żeby nie zwarzyć serka. Po chwili dodać cukru wanilinowego. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę aka bitą śmietanę. Białka ubić na pianę, dodać do miksu i lekko wymieszać drewnianą szpatułką. Do ubitej śmietany dodać trochę żelatyny i wymieszać. Żelatynę podzielić na około 3 porcje. Wystudzone espresso połączyć z likierem amaretto i lekko połączyć z gotowym kremem. Śmietanę dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.

Wystudzony biszkopt pokroić na trzy równe blaty. Przełożyć kremem mascarpone z kawą. Na górze posypać kakao i zetrzeć czekoladę na wiórki.

Schłodzić na noc i podawać na deser. Smacznego!

Tagi: