midownik orzechowo-kajmakowy
fot. pixabay.com

Przepyszny, słodki miodownik kajmakowo-orzechowy - najlepszy przepis

Miodownik to przekładane ciasto z tradycją – znane jest przede wszystkim jako popularny deser podawany podczas żydowskich wesel. Pieczono go już w czasach dawnych królów. Jego cechą charakterystyczną jest to, że im dłużej leżakuje, tym lepszy się staje. Dziś prezentujemy prosty przepis na aromatyczny miodownik kajmakowo-orzechowy, który nie musi leżeć tygodniami w lodówce!

Prastare podania mówią o tym, że miodownik jest ciastem obrzędowym. Twierdzi się, że ciasto wyrabiano niedługo po narodzinach córki i pozwalano mu leżakować w piwnicy przez lata – wypiekano je dopiero podczas jej zamążpójścia.

Tradycyjny miodownik kajmakowo-orzechowy z historią

Miodownik uważa się za ciasto będące protoplastą staropolskiego długo dojrzewającego piernika. Obecnie serwuje się go między innymi na weselach albo podczas różnych świąt. Wraz z makowcem stanowi jeden z popularniejszych deserów wigilijnych. Poniżej przedstawiamy przepis, który oczywiście nie wymaga tego, by ciasto leżakowało w piwnicy latami! Warto jednak zaplanować pieczenie miodownika z wyprzedzeniem – odłożony na kilka dni nabierze doskonalszego smaku i aromatu.

Miodownik kajmakowo-orzechowy – składniki na ciasto

Miodownik będziemy przygotowywać z kilku części składowych, które następnie ze sobą połączymy. Przepis może wydawać się długi i skomplikowany na pierwszy rzut oka, ale zapewniamy, że wcale taki nie jest!

Składniki na placki:

3 szklanki mąki pszennej
200 g schłodzonego masła
2 jajka
100 g płynnego miodu pszczelego (na przykład gryczanego albo spadziowego)
ćwierć szklanki cukru pudru
ćwierć szklanki mleka
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wodę do posmarowania placków:

ćwierć szklanki wody
łyżka płynnego miodu
Składniki na masę kajmakowo-orzechową:

1 i pół szklanki mleka
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
około 400 g masy kajmakowej
100 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
200 g masła

Składniki na polewę do miodownika:

50 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki masy kajmakowej

Miodownik kajmakowo-orzechowy – przepis na pyszny deser

Przygotowywanie deseru zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Dodajemy do niej ćwierć szklanki cukru pudru oraz po łyżeczce sody i proszku do pieczenia. Wbijamy do naczynia 2 jajka, wlewamy miód oraz wkładamy masło. Ciasto porządnie zagniatamy ręcznie aż do połączenia się składników i dzielimy na cztery równe części.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na płasko do wymiarów blaszki. Rozwałkowane placki przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu czekamy aż powstałe blaty się przestudzą.

Osobne placki po ostygnięciu smarujemy mieszanką wody z miodem. Pół szklanki mleka rozrabiamy z budyniem, a resztę mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Otwieramy opakowanie kajmaku i odkładamy do osobnego naczynia trzy łyżki, które potem będą potrzebne do stworzenia polewy. Resztę kajmaku wlewamy do garnka z mlekiem. Wkładamy 200 g masła i mieszamy składniki, wciąż podgrzewając. Gdy płyn zacznie się gotować, wsypujemy do niego drobno posiekane orzechy włoskie oraz wlewamy mleko rozrobione z budyniem.

Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i przekładamy na wcześniej upieczone placki, póki jest gorąca. Nakładamy budyń z kajmakiem i orzechami na jeden kawałek ciasta, przykrywamy go drugim, znów nakładamy masę i tak dalej, tworząc w ten sposób warstwy. Pozostawiamy pyszny deser do stężenia. W międzyczasie lekko podgrzewamy odłożone wcześniej 3 łyżki kajmaku, by się roztopił (można zrobić to w kuchence mikrofalowej) i smarujemy nim wierzchnią warstwę miodownika. Posypujemy ciasto z góry posiekanymi orzechami włoskimi i gotowe!

Przepyszny miodownik kajmakowo-orzechowy możemy zjeść od razu, ale najlepiej smakuje po kilku dniach – placki nabierają wtedy wilgoci i stają się bardziej miękkie. W końcu leżakowanie to jeden z ważniejszych etapów wytwarzania tego tradycyjnego słowiańskiego ciasta. Jeśli odkładamy miodownik na kilka dni, warto go czymś docisnąć – można użyć w tym celu deski do krojenia. Deser kojarzy się ze świątecznym stołem, ale możemy zajadać się nim przez cały rok. Świetnie pasuje do wszelkich spotkań rodzinnych i ze znajomymi. Gwarantujemy, że goście będą prosić o dokładkę!

Następny artykuł