Boski biszkopt zrobisz z zaledwie 3 składników. Za każdym razem wychodzi cudownie puszysty
Biszkopt jest klasykiem wśród wypieków. Do jego zrobienia wystarczą zaledwie 3 składniki i odrobina cierpliwości. Nasz prosty przepis pomoże wam przygotować znakomitą bazę do wielu deserów w niecałą godzinę. Spróbujecie?
Przygotowanie biszkoptu wymaga nieco cierpliwości i precyzji. Jajka trzeba bowiem starannie ubić z cukrem, a potem ostrożnie połączyć je z mąką. Już upieczone ciasto należy także bardzo ostrożnie studzić. W przeciwnym wypadku na skutek gwałtownej zmiany temperatury może opaść.
Przepis na lekki biszkopt z trzech składników
Składniki:
-
4 duże jaja
-
80 g drobnego cukru
-
80 g mąki pszennej uniwersalnej
Jak zrobić puszysty biszkopt? Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie trzy produkty
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Do dużej miski wbijamy jaja. Wsypujemy cukier i ubijamy przy pomocy miksera tak długo, aż uzyskamy gęstą pianę. Wtedy dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ostrożnie mieszamy ją przy pomocy rózgi.
Uzyskaną gładką masę przenosimy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia formy o średnicy 15 cm. W cieście zanurzamy patyczek i poruszamy nim kolistym ruchem — w ten sposób usuniemy ewentualne bąbelki powietrza. Pieczemy przez 30 minut. Biszkopt studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie dowolnie przekładamy kremami.
Wskazówka: do biszkoptu możecie dodać dowolny aromat np. waniliowy czy migdałowy. Wtedy ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na ten przygotowania biszkoptu. W tym materiale zdradzamy, dlaczego warto dodać do niego trochę octu . Ten natomiast wyjaśnia, jak na konsystencję ciasta wpływa dodatek oleju .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Hela oprócz jabłek dodaje do racuchów 1 składnik. Wystarczy go posiekać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama