Smakosze.pl Przepisy Boski biszkopt zrobisz z zaledwie 3 składników. Za każdym razem wychodzi cudownie puszysty
canva/Ahanov Michael

Boski biszkopt zrobisz z zaledwie 3 składników. Za każdym razem wychodzi cudownie puszysty

27 października 2022

Biszkopt jest klasykiem wśród wypieków. Do jego zrobienia wystarczą zaledwie 3 składniki i odrobina cierpliwości. Nasz prosty przepis pomoże wam przygotować znakomitą bazę do wielu deserów w niecałą godzinę. Spróbujecie?

Przygotowanie biszkoptu wymaga nieco cierpliwości i precyzji. Jajka trzeba bowiem starannie ubić z cukrem, a potem ostrożnie połączyć je z mąką. Już upieczone ciasto należy także bardzo ostrożnie studzić. W przeciwnym wypadku na skutek gwałtownej zmiany temperatury może opaść.

Przepis na lekki biszkopt z trzech składników

Składniki:

  • 4 duże jaja

  • 80 g drobnego cukru

  • 80 g mąki pszennej uniwersalnej

Jak zrobić puszysty biszkopt? Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie trzy produkty

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Do dużej miski wbijamy jaja. Wsypujemy cukier i ubijamy przy pomocy miksera tak długo, aż uzyskamy gęstą pianę. Wtedy dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ostrożnie mieszamy ją przy pomocy rózgi.

Uzyskaną gładką masę przenosimy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia formy o średnicy 15 cm. W cieście zanurzamy patyczek i poruszamy nim kolistym ruchem — w ten sposób usuniemy ewentualne bąbelki powietrza. Pieczemy przez 30 minut. Biszkopt studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie dowolnie przekładamy kremami.

Wskazówka: do biszkoptu możecie dodać dowolny aromat np. waniliowy czy migdałowy. Wtedy ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na ten przygotowania biszkoptu. W tym materiale zdradzamy, dlaczego warto dodać do niego trochę octu . Ten natomiast wyjaśnia, jak na konsystencję ciasta wpływa dodatek oleju .

Biszkopt z 3 składników jest znakomity
canva/Douglas_Freer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy