Smakosze.pl
Co warto dodać do biszkoptu?

canva/Tomophafan

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

9 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem.

Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.

pierogi

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowo wilgotny biszkopt z olejem

Ciasto przyrządzone z poniższych składników dobrze wyrośnie i powinno wystarczyć nawet na 3 blaty.

Składniki:

  • 4 duże jaja

  • 140 g cukru

  • 160 g mąki pszennej

  • 40 ml oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je, partiami dodając cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści – powinna powstać gęsta piana. Olej łączymy z żółtkami.

Dodajemy go do piany z białek, miksując aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ją do suchych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45 minut. Przed wyjęciem z pieca, sprawdzamy, czy jest upieczone, wbijając suchy patyczek.

Gdy po wyjęciu patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z pieca uderzamy delikatnie spodem formy o blat i odstawiamy wypiek do wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie chłodny, możemy go przełożyć wybranym kremem. Możecie wypróbować np. tę masę lub mus dyniowy.

Ubijanie jajek z cukrem

Ubijanie jajek z cukrem to kluczowa czynność w przygotowaniu biszkoptu

Źródło zdjęcia: canva/Magone

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >