Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?
Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem.
Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.
Przepis na wyjątkowo wilgotny biszkopt z olejem
Ciasto przyrządzone z poniższych składników dobrze wyrośnie i powinno wystarczyć nawet na 3 blaty.
Składniki:
4 duże jaja
140 g cukru
160 g mąki pszennej
40 ml oleju rzepakowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je, partiami dodając cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści – powinna powstać gęsta piana. Olej łączymy z żółtkami.
Dodajemy go do piany z białek, miksując aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ją do suchych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45 minut. Przed wyjęciem z pieca, sprawdzamy, czy jest upieczone, wbijając suchy patyczek.
Gdy po wyjęciu patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z pieca uderzamy delikatnie spodem formy o blat i odstawiamy wypiek do wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie chłodny, możemy go przełożyć wybranym kremem. Możecie wypróbować np. tę masę lub mus dyniowy.
Źródło zdjęcia: canva/Magone
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: shareinfo