Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Co warto dodać do biszkoptu?
canva/Tomophafan

Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem.

Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.

Przepis na wyjątkowo wilgotny biszkopt z olejem

Ciasto przyrządzone z poniższych składników dobrze wyrośnie i powinno wystarczyć nawet na 3 blaty.

Składniki:

  • 4 duże jaja

  • 140 g cukru

  • 160 g mąki pszennej

  • 40 ml oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je, partiami dodając cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści – powinna powstać gęsta piana. Olej łączymy z żółtkami.

Dodajemy go do piany z białek, miksując aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ją do suchych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45 minut. Przed wyjęciem z pieca, sprawdzamy, czy jest upieczone, wbijając suchy patyczek.

Gdy po wyjęciu patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z pieca uderzamy delikatnie spodem formy o blat i odstawiamy wypiek do wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie chłodny, możemy go przełożyć wybranym kremem. Możecie wypróbować np. tę masę lub mus dyniowy.

Ubijanie jajek z cukrem
Ubijanie jajek z cukrem to kluczowa czynność w przygotowaniu biszkoptu

Źródło zdjęcia: canva/Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram