Smakosze.pl
Co warto dodać do biszkoptu?

canva/Tomophafan

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem.

Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.

pierogi

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowo wilgotny biszkopt z olejem

Ciasto przyrządzone z poniższych składników dobrze wyrośnie i powinno wystarczyć nawet na 3 blaty.

Składniki:

  • 4 duże jaja

  • 140 g cukru

  • 160 g mąki pszennej

  • 40 ml oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je, partiami dodając cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści – powinna powstać gęsta piana. Olej łączymy z żółtkami.

Dodajemy go do piany z białek, miksując aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ją do suchych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45 minut. Przed wyjęciem z pieca, sprawdzamy, czy jest upieczone, wbijając suchy patyczek.

Gdy po wyjęciu patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z pieca uderzamy delikatnie spodem formy o blat i odstawiamy wypiek do wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie chłodny, możemy go przełożyć wybranym kremem. Możecie wypróbować np. tę masę lub mus dyniowy.

Ubijanie jajek z cukrem

Ubijanie jajek z cukrem to kluczowa czynność w przygotowaniu biszkoptu

Źródło zdjęcia: canva/Magone

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >