Smakosze.pl Przepisy Bitki wołowe przepis. Zdradzamy najlepszą recepturę
canva/dulezidar

Bitki wołowe przepis. Zdradzamy najlepszą recepturę

15 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bitki wołowe w sosie własnym to doskonały pomysł na proste danie jednogarnkowe o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Delikatne, miękkie i soczyste mięso w ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na bitki wołowe w sosie własnym na obiad.

Bitki wołowe to wyśmienite, pożywne danie, idealne na obiad dla całej rodziny i na wizytę gości, każdy będzie zachwycony smakiem potrawy. Wołowina jest bardzo delikatna i soczysta, a gęsty, aromatyczny sos mięsny jest przysłowiową wisienką na torcie.

Bitki podaj z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami. Możesz zrobić również czeskie knedliki , które doskonale łączą się z czerwonym mięsem i sosem. Danie podaj również z ogórkami kiszonymi, tartymi burakami lub czerwoną kapustą, a będzie doskonałe.

Wołowina smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym .

Przepis na bitki wołowe

Składniki:

  • 500 g udźca wołowego lub wołowiny bez kości

  • 2 cebule czerwone

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • tymianek suszony

  • papryka słodka mielona

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej do smażenia

Jak zrobić bitki wołowe?

Wołowinę pokrój w plastry, każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa lub pięścią, oprósz pieprzem, papryką słodką, następnie obtocz w mące.

Wołowinę smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do większego garnka. Cebule i czosnek posiekaj, przełóż na patelnię, oprósz tymiankiem i zeszklij.

Podsmażone warzywa dodaj do mięsa, włóż liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, aby delikatnie przykrywała mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę- półtorej, aż wołowina będzie idealnie miękka.

Liście laurowe i ziele angielskie

Źródło zdjęcia: canva/MichaelWende Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej odrobinę. Pod koniec gotowania dopraw danie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem i zagęść mąką.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy