Smakosze.pl
Bitki wołowe w sosie grzybowym

canva/mironos

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Bitki wołowe w sosie grzybowym to doskonały pomysł na rodzinny, niedzielny obiad. Duszone w bulionie mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach, a pieczarki i suszone grzyby tworzą doskonały, gęsty i aromatyczny sos. Poznaj prosty przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.

Bitki wołowe to bardzo delikatne, aromatyczne i wyraźne w smaku mięso. Danie będzie najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z odpowiedniego kawałka wołowiny, np. ligawy, która oprócz delikatnego mięsa posiada lekkie przerosty, tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Bitki wołowe obsmaż chwilę, następie duś w bulionie wołowym lub drobiowo-wołowym, aby wydobyć pełny smak i aromat mięsa. Wołowina nachodzi również smakiem suszonych grzybów i pieczarek, które tworzą również sos o genialnym aromacie.

Do bitek wołowych przygotuj puree ziemniaczane i fasolkę szparagową. Danie podane w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Do czerwonego mięsa w sosie doskonale sprawdzą się również kopytka i kluski śląskie, a także szparagi.

Przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym

Składniki na 5-6 porcji:

  • 600 g wołowiny bez kości, np. ligawy

  • 100 g pieczarek

  • 50 g suszonych grzybów leśnych

  • cebula

  • pół szklanki śmietany 18% do sosów

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • liść laurowy

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

  • 700 ml bulionu

Jak zrobić bitki wołowe w sosie grzybowym?

Grzyby suszone zalej zimną wodą i odstaw na godzinę- dwie. Mięso pokrój w plastry, każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem i obtocz w łyżce mąki.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron, aż zmieni kolor, przełóż do garnka. Na tej samej patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez chwilę. Grzyby suszone odsącz z wody, pokrój w plastry, dodaj do pieczarek. Zagotuj bulion.

Całość oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smaż, aż woda całkowicie odparuje, następnie przełóż do mięsa. Do garnka wlej gorący bulion, wymieszaj, dodaj liść laurowy. Bitki wołowe gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę- półtorej.

Suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/svehlik

Gdy już mięso będzie miękkie, dodaj śmietanę rozrobioną z 2 łyżkami mąki i zimną wodą, gotuj, aż powstanie gęsty sos, dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >