Smakosze.pl
tarte buraki

canva/pixelshot

Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

5 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Buraki są smaczne, buraki są zdrowe. Choć można z nich przygotować sporo potraw, to i tak większości osób kojarzą się z dodatkiem do obiadu. My przedstawimy wam przepis na buraki z chrzanem, które świetnie podkreślają smak wędlin, ale też można je podać do dań mięsnych.

Z czerwonych buraków przygotujesz pyszny barszcz i zupę-krem, zrobisz jarzynkę do obiadu, a także apetyczną sałatkę. Jednak niektórym buraki ćwikłowe kojarzą się tylko i wyłącznie z ćwikłą. Ćwikła to nic innego jak starte buraczki połączone ze startym chrzanem i przyprawami. Chrzan dodaje całości ostrości, ale też walorów zdrowotnych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków

  • ok. 2 cm świeżego korzenia chrzanu

  • 3 łyżeczki startego chrzanu ze słoika

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier do smaku

dzika róża

Wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie buraków z chrzanem

Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz. Każdy zawiń w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Ułóż na blasze piekarnika, piecz ok. 1,5 godziny w 190 st. C.

Wystudzone buraki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kawałek chrzanu obierz, również drobno zetrzyj.

W miseczce wymieszaj starte buraki, świeży chrzan i chrzan ze słoiczka. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Ćwikłę przełóż do słoika, zakręć, wstaw do lodówki najlepiej na noc lub na całą dobę. W tym czasie jej składniki się przegryzą. Smacznego!

ćwikła

ćwikła

Źródło zdjęcia: canva/nataliiazhekova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziennikzachodni

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >