Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem
Buraki są smaczne, buraki są zdrowe. Choć można z nich przygotować sporo potraw, to i tak większości osób kojarzą się z dodatkiem do obiadu. My przedstawimy wam przepis na buraki z chrzanem, które świetnie podkreślają smak wędlin, ale też można je podać do dań mięsnych.
Z czerwonych buraków przygotujesz pyszny barszcz i zupę-krem, zrobisz jarzynkę do obiadu, a także apetyczną sałatkę. Jednak niektórym buraki ćwikłowe kojarzą się tylko i wyłącznie z ćwikłą. Ćwikła to nic innego jak starte buraczki połączone ze startym chrzanem i przyprawami. Chrzan dodaje całości ostrości, ale też walorów zdrowotnych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem
Składniki:
500 g czerwonych buraków
ok. 2 cm świeżego korzenia chrzanu
3 łyżeczki startego chrzanu ze słoika
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie buraków z chrzanem
Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz. Każdy zawiń w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Ułóż na blasze piekarnika, piecz ok. 1,5 godziny w 190 st. C.
Wystudzone buraki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kawałek chrzanu obierz, również drobno zetrzyj.
W miseczce wymieszaj starte buraki, świeży chrzan i chrzan ze słoiczka. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Ćwikłę przełóż do słoika, zakręć, wstaw do lodówki najlepiej na noc lub na całą dobę. W tym czasie jej składniki się przegryzą. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/nataliiazhekova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dziennikzachodni