Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku
Bitki wołowe w sosie grzybowym to doskonały pomysł na rodzinny, niedzielny obiad. Duszone w bulionie mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach, a pieczarki i suszone grzyby tworzą doskonały, gęsty i aromatyczny sos. Poznaj prosty przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.
Bitki wołowe to bardzo delikatne, aromatyczne i wyraźne w smaku mięso. Danie będzie najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z odpowiedniego kawałka wołowiny, np. ligawy, która oprócz delikatnego mięsa posiada lekkie przerosty, tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Bitki wołowe obsmaż chwilę, następie duś w bulionie wołowym lub drobiowo-wołowym, aby wydobyć pełny smak i aromat mięsa. Wołowina nachodzi również smakiem suszonych grzybów i pieczarek, które tworzą również sos o genialnym aromacie.
Do bitek wołowych przygotuj puree ziemniaczane i fasolkę szparagową. Danie podane w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Do czerwonego mięsa w sosie doskonale sprawdzą się również kopytka i kluski śląskie , a także szparagi.
Przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym
Składniki na 5-6 porcji:
-
600 g wołowiny bez kości, np. ligawy
-
100 g pieczarek
-
50 g suszonych grzybów leśnych
-
cebula
-
pół szklanki śmietany 18% do sosów
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
liść laurowy
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
3 łyżki mąki pszennej
-
łyżka masła
-
olej do smażenia
-
700 ml bulionu
Jak zrobić bitki wołowe w sosie grzybowym?
Grzyby suszone zalej zimną wodą i odstaw na godzinę- dwie. Mięso pokrój w plastry, każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem i obtocz w łyżce mąki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron, aż zmieni kolor, przełóż do garnka. Na tej samej patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez chwilę . Grzyby suszone odsącz z wody, pokrój w plastry, dodaj do pieczarek. Zagotuj bulion.
Całość oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smaż, aż woda całkowicie odparuje, następnie przełóż do mięsa. Do garnka wlej gorący bulion, wymieszaj, dodaj liść laurowy. Bitki wołowe gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę- półtorej.
Źródło zdjęcia: canva/svehlik Gdy już mięso będzie miękkie, dodaj śmietanę rozrobioną z 2 łyżkami mąki i zimną wodą, gotuj, aż powstanie gęsty sos, dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.