Smakosze.pl Przepisy Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku
canva/mironos

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bitki wołowe w sosie grzybowym to doskonały pomysł na rodzinny, niedzielny obiad. Duszone w bulionie mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach, a pieczarki i suszone grzyby tworzą doskonały, gęsty i aromatyczny sos. Poznaj prosty przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.

Bitki wołowe to bardzo delikatne, aromatyczne i wyraźne w smaku mięso. Danie będzie najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z odpowiedniego kawałka wołowiny, np. ligawy, która oprócz delikatnego mięsa posiada lekkie przerosty, tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Bitki wołowe obsmaż chwilę, następie duś w bulionie wołowym lub drobiowo-wołowym, aby wydobyć pełny smak i aromat mięsa. Wołowina nachodzi również smakiem suszonych grzybów i pieczarek, które tworzą również sos o genialnym aromacie.

Do bitek wołowych przygotuj puree ziemniaczane i fasolkę szparagową. Danie podane w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Do czerwonego mięsa w sosie doskonale sprawdzą się również kopytka i kluski śląskie , a także szparagi.

Przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym

Składniki na 5-6 porcji:

  • 600 g wołowiny bez kości, np. ligawy

  • 100 g pieczarek

  • 50 g suszonych grzybów leśnych

  • cebula

  • pół szklanki śmietany 18% do sosów

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • liść laurowy

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

  • 700 ml bulionu

Jak zrobić bitki wołowe w sosie grzybowym?

Grzyby suszone zalej zimną wodą i odstaw na godzinę- dwie. Mięso pokrój w plastry, każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem i obtocz w łyżce mąki.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron, aż zmieni kolor, przełóż do garnka. Na tej samej patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez chwilę . Grzyby suszone odsącz z wody, pokrój w plastry, dodaj do pieczarek. Zagotuj bulion.

Całość oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smaż, aż woda całkowicie odparuje, następnie przełóż do mięsa. Do garnka wlej gorący bulion, wymieszaj, dodaj liść laurowy. Bitki wołowe gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę- półtorej.

Suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/svehlik Gdy już mięso będzie miękkie, dodaj śmietanę rozrobioną z 2 łyżkami mąki i zimną wodą, gotuj, aż powstanie gęsty sos, dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy