Smakosze.pl

canva/joannawnuk, Getty Images

Prosty sposób na idealne kluski śląskie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Kluski śląskie są jednym z najlepszych dodatków do duszonego w gęstym sosie mięsa. Sekretem klusek jest wgłębienie na środku, w którym gromadzi się esencjonalny sos, dzięki czemu jedzenie jest jeszcze smaczniejsze. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zrobić najlepsze kluski śląskie, dzięki którym zachwycisz każdego gościa.

Kluski śląskie zna prawdopodobnie każdy miłośnik klasycznej polskiej kuchni. Zwykle podaje się je z dużą ilością mięsnego lub grzybowego sosu. Takie połączenie wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Wgłębienie widoczne w każdej klusce śląskiej służy nie tylko do magazynowania większej ilości sosu. Dzięki niemu kluski gotują się znacznie szybciej i bardziej równomiernie, co zmniejsza szansę na niedogotowane ciasto.

Przepis na idealne kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg kartofli

  • 200 g skrobi ziemniaczanej

Zacznij od obrania, umycia i zalania wodą wszystkich kartofli. Garnek postaw na gazie, dopraw zawartość solą i ugotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź je z wody i umieść w dużej misce. Do ciepłych kartofli wsyp skrobię ziemniaczaną.

Zacznij mieszać składniki, a następnie przejdź do wyrabiania. Gdy ciasto uzyska jednolitą i zwartą konsystencję, odstaw je na 15 minut pod przykryciem. Następnie wyjmij ciasto i podziel je na kulki wielkości orzecha włoskiego.

Każdą kulkę należy spłaszczyć delikatnie w dłoniach i zrobić w niej wgłębienie kciukiem. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i doprowadź ją do wrzenia. Wrzucaj do niej kluski i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule  zdradzamy, jak wykonać pyszną cudowną kapustę pekińską kiszoną po koreańsku Ten tekst  poświęcony został przepisowi na ekspresowe kluski śląskie.

Kluski śląskie

Źródło zdjęcia: canva/StudioBarcelona, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >