Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.01.2022 01:00

Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem

puree ziemniaczane
canva/OksanaKiian

W jakiej postaci zwykle podajecie ziemniaki do obiadu? Gotowane wprost z wody? A może przygotujecie z nich puree? Jeśli chcecie, by ziemniaki były nie tylko neutralnym dodatkiem, ale miały też swój smak wzbogaćcie je czymś bardzo aromatycznym. Prezentujemy wam przepis na aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem.

Puree ziemniaczane ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy wolą mieć na talerzu kremową papkę, inni całe ziemniaki. Ci pierwsi mają jednak spore pole do popisu. Przygotowując bowiem ziemniaczane puree, można pokusić się też o dodatki smakowe.

Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • 1 główka czosnku

  • 50 ml mleka

  • 2 łyżeczki startego chrzanu

  • 100 ml śmietany 18 proc.

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie ziemniaczanego puree

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Umieść w garnku, zalej wrzątkiem, zagotuj, posól. Gotuj je na niedużym ogniu, aż będą miękkie. Odcedź, odparuj.

Z główki czosnku odkrój czapeczkę, tak by był widoczny miąższ ze wszystkich ząbków. Czosnek skrop oliwą, oprósz solą, wstaw na ok. 25 min do piekarnika o temp. 200 st. C.

Wystudzony czosnek podziel na ząbki, wyciśnij z nich miąższ. W rondelku zagotuj mleko. Ziemniaki wytłucz, dolewając do nich stopniowo gorące mleko.

Do ziemniaków dodaj pastę czosnkową, śmietanę i chrzan. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Puree wyłóż na półmisek, skrop oliwą z oliwek.

Po więcej przepisów na ziemniaczane specjały zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na babkę ziemniaczaną, a także na pieczone spirale z ziemniaków.

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/robynmac

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram