Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem
W jakiej postaci zwykle podajecie ziemniaki do obiadu? Gotowane wprost z wody? A może przygotujecie z nich puree? Jeśli chcecie, by ziemniaki były nie tylko neutralnym dodatkiem, ale miały też swój smak wzbogaćcie je czymś bardzo aromatycznym. Prezentujemy wam przepis na aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem.
Puree ziemniaczane ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy wolą mieć na talerzu kremową papkę, inni całe ziemniaki. Ci pierwsi mają jednak spore pole do popisu. Przygotowując bowiem ziemniaczane puree, można pokusić się też o dodatki smakowe.
Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem
Składniki:
50 dag ziemniaków
1 główka czosnku
50 ml mleka
2 łyżeczki startego chrzanu
100 ml śmietany 18 proc.
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie ziemniaczanego puree
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Umieść w garnku, zalej wrzątkiem, zagotuj, posól. Gotuj je na niedużym ogniu, aż będą miękkie. Odcedź, odparuj.
Z główki czosnku odkrój czapeczkę, tak by był widoczny miąższ ze wszystkich ząbków. Czosnek skrop oliwą, oprósz solą, wstaw na ok. 25 min do piekarnika o temp. 200 st. C.
Wystudzony czosnek podziel na ząbki, wyciśnij z nich miąższ. W rondelku zagotuj mleko. Ziemniaki wytłucz, dolewając do nich stopniowo gorące mleko.
Do ziemniaków dodaj pastę czosnkową, śmietanę i chrzan. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Puree wyłóż na półmisek, skrop oliwą z oliwek.
Po więcej przepisów na ziemniaczane specjały zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na babkę ziemniaczaną, a także na pieczone spirale z ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/robynmac
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla