Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczne i nieziemsko pyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia
canva.com/pixelshot

Błyskawiczne i nieziemsko pyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto czekoladowe bez konieczności pieczenia jest zbawieniem dla wszystkich miłośników łatwych deserów. Łakoć ten ma intensywny smak i bardzo przyjemną fakturę. Co więcej, aby go przygotować, nie potrzeba wcale żadnych specjalistycznych przyborów kuchennych.

Ciasto czekoladowe jest klasyką, wobec której mało kto potrafi przejść obojętnie. Ciężko bowiem wyobrazić sobie lepsze zakończenie doskonałego obiadu niż kawałek takiego przysmaku z odrobiną lodów czy bitej śmietany.

Jeśli nie masz piekarnika, a zarazem masz ochotę na skosztowanie czegoś słodkiego, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Wystarczy poczekać jedynie, aż masa czekoladowa stężeje i można zabierać się za jedzenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady

  • 225 g śmietany kremówki

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • kakao do ozdoby

Zacznij od potłuczenia czekolady na mniejsze kawałki. Wsyp ją do szklanej miski, a tę postaw na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszając, rozpuść czekoladę. W osobnym garnku podgrzej śmietanę, kawę oraz sól.

Gdy śmietana będzie już gorąca, wlej do niej roztopioną czekoladę. Zamieszaj całość bardzo dokładnie. Blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i przelej do niej masę.

Płynne jeszcze ciasto zakryj folią spożywczą i wstaw je do lodówki na kilka godzin. Całość będzie gotowa, gdy masa stężeje całkowicie. Przed podaniem posyp z wierzchu kakao i, jeśli chcesz, cukrem pudrem. Smacznego.

Gotowa masa z czekolady i śmietany
undefined

Źródło: canva.com/CuorerouC, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy