Błyskawiczne i nieziemsko pyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia
Ciasto czekoladowe bez konieczności pieczenia jest zbawieniem dla wszystkich miłośników łatwych deserów. Łakoć ten ma intensywny smak i bardzo przyjemną fakturę. Co więcej, aby go przygotować, nie potrzeba wcale żadnych specjalistycznych przyborów kuchennych.
Ciasto czekoladowe jest klasyką, wobec której mało kto potrafi przejść obojętnie. Ciężko bowiem wyobrazić sobie lepsze zakończenie doskonałego obiadu niż kawałek takiego przysmaku z odrobiną lodów czy bitej śmietany.
Jeśli nie masz piekarnika, a zarazem masz ochotę na skosztowanie czegoś słodkiego, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Wystarczy poczekać jedynie, aż masa czekoladowa stężeje i można zabierać się za jedzenie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia
Składniki:
-
225 g gorzkiej czekolady
-
225 g śmietany kremówki
-
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-
1/4 łyżeczki soli
-
kakao do ozdoby
Zacznij od potłuczenia czekolady na mniejsze kawałki. Wsyp ją do szklanej miski, a tę postaw na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszając, rozpuść czekoladę. W osobnym garnku podgrzej śmietanę, kawę oraz sól.
Gdy śmietana będzie już gorąca, wlej do niej roztopioną czekoladę. Zamieszaj całość bardzo dokładnie. Blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i przelej do niej masę.
Płynne jeszcze ciasto zakryj folią spożywczą i wstaw je do lodówki na kilka godzin. Całość będzie gotowa, gdy masa stężeje całkowicie. Przed podaniem posyp z wierzchu kakao i, jeśli chcesz, cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva.com/CuorerouC, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2.pl