Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-06T153827.820

canva /unkas_photo

Cudowny przepis na konfiturę z jarzębiny do dań mięsnych

6 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jarzębina kojarzy się z końcem lata i początkiem jesieni. Okazuje się, że z jej owoców możemy przyrządzić przepyszną wytrawną konfiturę, które doskonale podkręci smak mięs np. wątróbki.

Owoce jarzębiny są nie tylko piękną ozdobą, ale również składnikiem, który warto wykorzystać w naszych kuchniach. Możemy przygotować z niej wiele intrygujących przetworów, w tym wytrawną konfiturę, która doskonale będzie się komponować z daniami mięsnymi. Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę z jarzębiny do mięs

Składniki:

  • 1/2 kg owoców jarzębiny

  • 1/2 kg jabłek

  • 2 łyżeczki świeżego imbiru

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka cukru

  • 100 g rodzynek

  • 2 łyżki białego octu winnego

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj i oczyść owoce jarzębiny, a następnie na kilka dni włóż je do zamrażarki, aby straciły swoją charakterystyczną goryczkę.

Flaczki

Jak zagęścić i przyprawić flaczki?

CZYTAJ DALEJ

Obierz jabłka i wyczyść je z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj je wraz z wyjętą z zamrażarki jarzębiną. 2/3 wymieszanych owoców włóż do garnka wraz z cukrem i zalej 1/3 szklanki wody. Duś je przez około 1,5 godziny.

Przetrzyj przez sitko rozgotowane owoce (wyrzuć skórki) i ponownie podgrzej mus. Dodaj do niego odłożone wcześniej owoce, drobno posiekany czosnek, rodzynki, świeży imbir oraz mieloną paprykę. Duś konfiturę jeszcze przez około 20 minut. Na koniec dodaj ocet i ewentualnie odrobinę cukru, jeśli naszym zdaniem jest to konieczne. Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoików i postaw do góry dnem. Podawaj go wraz z potrawami mięsnymi np. wątróbką. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również wiele innych przepisów na wyjątkowe przetwory m.in. konfiturę z pigwy do herbaty oraz dżem z brzoskwiń.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >