Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-06T161538.733

canva/Elena_Danileiko

Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone

6 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to popularne danie, które często gości na naszych stołach. Zastanawiasz się, co zrobić, żeby były one idealnie soczyste i puszyste? Doskonałym pomysłem jest dodanie do nich startej cukinii. Podajemy przepis na obłędne kotlety mielone.

Kotlety mielone należą do największych obiadowych klasyków. Warto nieco zmodyfikować nieco tę popularną potrawę, dodają do niej startą cukinię. Warzywo sprawi, że mielone staną się idealnie puszyste i soczyste, a przy okazji nieco podkręcą ich smak. Podajemy przepis na nieco zmodyfikowaną wersję uwielbianych kotletów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 850 g mięsa mielonego

  • 250 g cukinii

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • łyżeczka suszonego oregano

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oleju, a następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę razem je podsmażaj. Zetrzyj cukinię na tarce o większych oczkach. Dodaj ją do zeszklonej cebuli wraz z posiekaną natką pietruszki i suszonym lub świeżym oregano. Dopraw masę solą i pieprzem i smaż przez około 5 minut.

Surówka z cukinii

Obłędna surówka z cukinii, jabłka i marchewki

CZYTAJ DALEJ

Zmiel mięso i połącz z zawartością patelni z cukinią, dodaj jajko, bułkę tartą i dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po obsmażeniu ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

Danie podawaj np. z pieczonymi ziemniakami (ciekawy przepis znajdziesz tutaj) oraz ulubioną surówką np. z selera).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >