Jak zagęścić i przyprawić flaczki?
Jeśli próbujesz ugotować flaczki, lecz ich smak cię nie satysfakcjonuje, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Problem może tkwić w nieodpowiednim zagęszczeniu dania lub braku przypraw, które muszą znaleźć się w tym daniu.
Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok nich obojętnie.
Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem ich do odpływu — mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaki mogą być jeszcze lepsze
Flaki same w sobie nie smakują ani nie pachną przyjemnie, lecz wraz z odpowiednimi warzywami i przyprawami osiągają niesamowity pułap smaku. Ciężko znaleźć potrawę, która wywoływałaby tyle emocji co flaczki. Większość ludzi albo ją kocha, albo nienawidzi.
Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, lecz nie jesteś w stanie ugotować jej odpowiednio smacznej, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd, którego skutki są nieubłagane.
Co zrobić, by flaki wyszły idealne?
Po pierwsze, aby flaki były odpowiednio miękkie i nie miały nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku, należy dość długo wymoczyć je w wodzie. Wystarczy przez noc włożyć je do miski z wodą i schować do lodówki. W ten sposób wypłukujemy zanieczyszczenia, które sprawiają, że finalna zupa jest niesmaczna. Następnie wystarczy gotować je wraz z warzywami, dzięki czemu przejdą ich aromatem.
Jeśli jednak nie dodasz gałki muszkatołowej i majeranku, cały twój trud pójdzie na marne. To ich smak, wraz z cynamonem, pieprzem cayenne i papryką w proszku sprawia, że flaczki są ulubiona zupą milionów Polaków. Intensywny aromat korzennych przypraw zamaskuje wszelkie niedociągnięcia we flaczkach.
Jeśli twoja zupa nie jest wystarczająco gęsta, masz trzy możliwości zagęszczenia jej:
1. Zasmażka na bazie masła i mąki doskonale zagęści wywar i sprawi, że zupa będzie aksamitna.
2. Bułka tarta napęcznieje, wciągając płyn z zupy i także zagęści całą potrawę.
3. Śmietana również nadaje się jako zagęszczacz, jednak jej delikatność złagodzi smak flaczków, co nie każdemu może podejść.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl