Smakosze.pl
Flaczki

Canva (radebg, Getty Images)

Jak zagęścić i przyprawić flaczki?

6 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Jeśli próbujesz ugotować flaczki, lecz ich smak cię nie satysfakcjonuje, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Problem może tkwić w nieodpowiednim zagęszczeniu dania lub braku przypraw, które muszą znaleźć się w tym daniu.

Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok nich obojętnie.

Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem ich do odpływu — mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaki mogą być jeszcze lepsze

Flaki same w sobie nie smakują ani nie pachną przyjemnie, lecz wraz z odpowiednimi warzywami i przyprawami osiągają niesamowity pułap smaku. Ciężko znaleźć potrawę, która wywoływałaby tyle emocji co flaczki. Większość ludzi albo ją kocha, albo nienawidzi.

Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, lecz nie jesteś w stanie ugotować jej odpowiednio smacznej, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd, którego skutki są nieubłagane. 

Pierogi z piekarnika

Pieczone w piekarniku pierogi z jabłkami

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, by flaki wyszły idealne?

Po pierwsze, aby flaki były odpowiednio miękkie i nie miały nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku, należy dość długo wymoczyć je w wodzie. Wystarczy przez noc włożyć je do miski z wodą i schować do lodówki. W ten sposób wypłukujemy zanieczyszczenia, które sprawiają, że finalna zupa jest niesmaczna. Następnie wystarczy gotować je wraz z warzywami, dzięki czemu przejdą ich aromatem. 

Jeśli jednak nie dodasz gałki muszkatołowej i majeranku, cały twój trud pójdzie na marne. To ich smak, wraz z cynamonem, pieprzem cayenne i papryką w proszku sprawia, że flaczki są ulubiona zupą milionów Polaków. Intensywny aromat korzennych przypraw zamaskuje wszelkie niedociągnięcia we flaczkach. 

Jeśli twoja zupa nie jest wystarczająco gęsta, masz trzy możliwości zagęszczenia jej:

1. Zasmażka na bazie masła i mąki doskonale zagęści wywar i sprawi, że zupa będzie aksamitna. 

2. Bułka tarta napęcznieje, wciągając płyn z zupy i także zagęści całą potrawę. 

3. Śmietana również nadaje się jako zagęszczacz, jednak jej delikatność złagodzi smak flaczków, co nie każdemu może podejść. 

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >