Jak zagęścić i przyprawić flaczki?
![Flaczki](https://images.iberion.media/images/1920/4_O2c_YUE_4_N_Sw8z_Tp_O6_Zcuqr_Kopia_Kopia_Bez_tytulu_23_a8e1e66948.jpg)
Jeśli próbujesz ugotować flaczki, lecz ich smak cię nie satysfakcjonuje, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Problem może tkwić w nieodpowiednim zagęszczeniu dania lub braku przypraw, które muszą znaleźć się w tym daniu.
Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok nich obojętnie.
Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem ich do odpływu — mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaki mogą być jeszcze lepsze
Flaki same w sobie nie smakują ani nie pachną przyjemnie, lecz wraz z odpowiednimi warzywami i przyprawami osiągają niesamowity pułap smaku. Ciężko znaleźć potrawę, która wywoływałaby tyle emocji co flaczki. Większość ludzi albo ją kocha, albo nienawidzi.
Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, lecz nie jesteś w stanie ugotować jej odpowiednio smacznej, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd, którego skutki są nieubłagane.
Co zrobić, by flaki wyszły idealne?
Po pierwsze, aby flaki były odpowiednio miękkie i nie miały nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku, należy dość długo wymoczyć je w wodzie. Wystarczy przez noc włożyć je do miski z wodą i schować do lodówki. W ten sposób wypłukujemy zanieczyszczenia, które sprawiają, że finalna zupa jest niesmaczna. Następnie wystarczy gotować je wraz z warzywami, dzięki czemu przejdą ich aromatem.
Jeśli jednak nie dodasz gałki muszkatołowej i majeranku, cały twój trud pójdzie na marne. To ich smak, wraz z cynamonem, pieprzem cayenne i papryką w proszku sprawia, że flaczki są ulubiona zupą milionów Polaków. Intensywny aromat korzennych przypraw zamaskuje wszelkie niedociągnięcia we flaczkach.
Jeśli twoja zupa nie jest wystarczająco gęsta, masz trzy możliwości zagęszczenia jej:
1. Zasmażka na bazie masła i mąki doskonale zagęści wywar i sprawi, że zupa będzie aksamitna.
2. Bułka tarta napęcznieje, wciągając płyn z zupy i także zagęści całą potrawę.
3. Śmietana również nadaje się jako zagęszczacz, jednak jej delikatność złagodzi smak flaczków, co nie każdemu może podejść.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Ewa Zajączkowska-Hernik](https://images.iberion.media/images/origin/You_Tube_94c67b177a.jpg)
![upał](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01625688_0069_1_9b5eeea159.jpg)