Smakosze.pl Produkty Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę
canva/SvegStock, HelenL100

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

29 czerwca 2022

Bób jest smakowitym i niezwykle zdrowym warzywem sezonowym, które właśnie trafiło na targowiska i do sklepów. Wielu z nas zastanawia się, w jakiej postaci można je jeść — w skórce czy bez? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.

Bób obfituje w wiele cennych składników odżywczych m.in. żelazo, wapń, kwas foliowy czy magnez. Jest również znakomitym źródłem witamin w tym witaminy A, C i tych z grupy B. Warto więc po niego sięgać. Jednak, by w pełni cieszyć się jego smakiem, trzeba go najpierw przygotować. Podpowiadamy jak to zrobić.

Bób można jeść ze skórką

Sezon na to znakomite i niezwykle sycące warzywo właśnie się zaczął. Obecnie zakupić możemy młody bób, który nie wymaga długiego gotowania, a po przyrządzeniu ma niezwykle miękką skórkę. Z tego względu obieranie możemy pominąć.

Pozostawienie skórki nie wpłynie negatywnie na walory smakowe warzywa, a my dostarczymy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. To właśnie w tej części rośliny znajduje się znaczna ilość witamin.

Kiedy warto obrać bób?

Otoczkę często usuwamy z obawy przed dolegliwościami trawiennymi. W przypadku młodego bobu — którego skórka nie jest tak twarda, jak u starszych ziaren — nie musimy tego robić. Wystarczy dobrze namoczyć ziarna przed gotowaniem.

Usuwanie zewnętrznej warstwy jest natomiast zalecane, gdy przygotowujemy bób w końcówce sezonu. Wtedy jego skórka nie jest już tak delikatna i rzeczywiście o wiele częściej może podrażniać układ pokarmowy lub też po prostu być niesmaczna. Obieranie może zatem okazać się niezbędne.

Po smaczne przepisy z udziałem bobu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niego farsz do pierogów . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na lekkie placki z jego dodatkiem.

Bób można jeść ze skórką
canva/maxg71

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie, kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy