Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę
Bób jest smakowitym i niezwykle zdrowym warzywem sezonowym, które właśnie trafiło na targowiska i do sklepów. Wielu z nas zastanawia się, w jakiej postaci można je jeść — w skórce czy bez? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.
Bób obfituje w wiele cennych składników odżywczych m.in. żelazo, wapń, kwas foliowy czy magnez. Jest również znakomitym źródłem witamin w tym witaminy A, C i tych z grupy B. Warto więc po niego sięgać. Jednak, by w pełni cieszyć się jego smakiem, trzeba go najpierw przygotować. Podpowiadamy jak to zrobić.
Bób można jeść ze skórką
Sezon na to znakomite i niezwykle sycące warzywo właśnie się zaczął. Obecnie zakupić możemy młody bób, który nie wymaga długiego gotowania, a po przyrządzeniu ma niezwykle miękką skórkę. Z tego względu obieranie możemy pominąć.
Pozostawienie skórki nie wpłynie negatywnie na walory smakowe warzywa, a my dostarczymy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. To właśnie w tej części rośliny znajduje się znaczna ilość witamin.
Kiedy warto obrać bób?
Otoczkę często usuwamy z obawy przed dolegliwościami trawiennymi. W przypadku młodego bobu — którego skórka nie jest tak twarda, jak u starszych ziaren — nie musimy tego robić. Wystarczy dobrze namoczyć ziarna przed gotowaniem.
Usuwanie zewnętrznej warstwy jest natomiast zalecane, gdy przygotowujemy bób w końcówce sezonu. Wtedy jego skórka nie jest już tak delikatna i rzeczywiście o wiele częściej może podrażniać układ pokarmowy lub też po prostu być niesmaczna. Obieranie może zatem okazać się niezbędne.
Po smaczne przepisy z udziałem bobu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niego farsz do pierogów . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na lekkie placki z jego dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Krysia ma najlepszy patent na naleśniki z serem. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Jak zrobić puszystą jajecznicę? Mamy garść praktycznych porad
-
Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
Źródło: poradnikzdrowie, kuchnia.wp