Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata
Pierogi z bobem to letnia propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, cienkie ciasto i farsz z bobu i boczku wędzonego to połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Wytrawne pierogi rozpływają się w ustach.
Sezon na świeży bób trwa w najlepsze, wykorzystajmy go więc maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych potraw z dodatkiem pożywnych i zdrowych strączków. Jedną z moich ulubionych są właśnie pierogi z bobem, są przepyszne.
Ciasto na pierogi przygotujemy błyskawicznie z trzech składników: mąki, mleka i soli. Ciasto nie wymaga również odpoczywania, więc całe danie przygotujemy naprawdę w ekspresowym tempie. Farsz z bobu to również tylko kilka minut pracy.
Sekretem idealnych pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto. Wyrabiajmy je ręcznie przez kilka minut i bardzo dokładnie rozwałkujmy, żeby było cienkie- tak przygotowane ciasto po ugotowaniu będzie idealnie miękkie i delikatne.
Pierogi z bobem możemy podać prosto z wody. Możemy również przygotować do nich okrasę z cebuli i masła, skwarki z boczku lub słoniny lub polać samym masełkiem. Pierogi są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Przepis na pierogi z bobem
Składniki na ciasto:
340 g mąki pszennej
250 ml gorącego mleka
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g bobu
cebula czerwona
łyżka masła
100 g wędzonego boczku parzonego
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić pierogi z bobem?
Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, następnie obierz z łupinek i zblenduj. Na maśle podsmaż pokrojony w kostkę boczek, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut.
Boczek wymieszaj z bobem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj ciasto: przesianą mąkę zalej gorącym mlekiem, dodaj sól i wymieszaj łyżką. Gdy ciasto ostygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie, aż powstanie jednolita masa.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Każdy kawałek rozciągnij delikatnie w dłoniach, włóż łyżeczkę przygotowanego farszu i zlep boki. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się, osoloną wodę, gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia, smacznego.
Z bobu możesz przygotować również wyśmienite placki. Podaj je z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: beszamel.se.pl