Smakosze.pl
Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata

canva/arfo

Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pierogi z bobem to letnia propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, cienkie ciasto i farsz z bobu i boczku wędzonego to połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Wytrawne pierogi rozpływają się w ustach.

Sezon na świeży bób trwa w najlepsze, wykorzystajmy go więc maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych potraw z dodatkiem pożywnych i zdrowych strączków. Jedną z moich ulubionych są właśnie pierogi z bobem, są przepyszne.

Ile gotować jajka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Ile gotować jajka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Ciasto na pierogi przygotujemy błyskawicznie z trzech składników: mąki, mleka i soli. Ciasto nie wymaga również odpoczywania, więc całe danie przygotujemy naprawdę w ekspresowym tempie. Farsz z bobu to również tylko kilka minut pracy.

Sekretem idealnych pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto. Wyrabiajmy je ręcznie przez kilka minut i bardzo dokładnie rozwałkujmy, żeby było cienkie- tak przygotowane ciasto po ugotowaniu będzie idealnie miękkie i delikatne.

Pierogi z bobem możemy podać prosto z wody. Możemy również przygotować do nich okrasę z cebuli i masła, skwarki z boczku lub słoniny lub polać samym masełkiem. Pierogi są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.

Przepis na pierogi z bobem

Składniki na ciasto:

  • 340 g mąki pszennej

  • 250 ml gorącego mleka

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g bobu

  • cebula czerwona

  • łyżka masła

  • 100 g wędzonego boczku parzonego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić pierogi z bobem?

Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, następnie obierz z łupinek i zblenduj. Na maśle podsmaż pokrojony w kostkę boczek, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut.

Boczek wymieszaj z bobem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj ciasto: przesianą mąkę zalej gorącym mlekiem, dodaj sól i wymieszaj łyżką. Gdy ciasto ostygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie, aż powstanie jednolita masa.

Wyrobione ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Każdy kawałek rozciągnij delikatnie w dłoniach, włóż łyżeczkę przygotowanego farszu i zlep boki. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się, osoloną wodę, gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia, smacznego.

Z bobu możesz przygotować również wyśmienite placki. Podaj je z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Bób

canva/KPS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >