Jak zrobić puszystą jajecznicę? Mamy garść praktycznych porad
Puszysta jajecznica skusi niejednego smakosza. Sekretem udanego dania jest odpowiednio długie roztrzepywanie jajek przy pomocy widelca, które napowietrzą masę i sprawią, że staje się lekka niczym puch. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Przygotowanie puszystej jajecznicy nie wymaga dodatkowych składników czy zastosowania skomplikowanych metod. Prosta receptura i nasz trik wystarczą, by osiągnąć pożądane efekty. Tak pysznego śniadania dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Przepis na niezwykle puszystą jajecznicę
Składniki:
4 jaja zerówki
40 g masła
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie puszystej jajecznicy:
Świeże jaja wbijamy do miski. Wsypujemy do nich przyprawy. Patelnię rozgrzewamy na niezbyt dużym ogniu, w międzyczasie rozprowadzając jajka przy pomocy rózgi lub widelca. Niech ten proces potrwa nawet kilka minut.
Gdy powierzchnia naczynia będzie gorąca, umieszczamy na niej masło — powinno się szybko stopić. Na płyny i ciepły tłuszcz wylewamy masę jajeczną. Po chwili przystępujemy do mieszania jej łopatką. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, by nie przesuszyć potrawy.
Kończymy, gdy jajka będą jeszcze nieco płynne — ciepło z patelni sprawi, że „dojdzie” już po wyłączeniu grzania. Puszystą jajecznicę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Po inne pomysły na przyrządzenie jajek zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. znakomity patent na jajko w koszulce — idealne do grillowanych szparagów — a także niezawodną metodę na ugotowanie specjału na twardo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość
Kultowe pampuchy ze słodką niespodzianką. Wielki przysmak w nowej odsłonie
Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
Źródło: verdum