Smakosze.pl
placki z bobu

canva/peredniankina

Chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy, niesamowite

20 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie przepis na chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Niesamowite, że sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy dzięki temu, że zrobimy z niego danie z patelni. Placki mają niebanalny smak i są bardzo pożywne. Może zaserwujecie je dziś na obiad?

W naszej kuchni najpopularniejsze są placki ziemniaczane. Jednak placki można też przygotować z innych warzyw. Tak naprawdę wszystkie nadają się na tę potrawę. Niektóre trzeba wcześniej ugotować, inne tylko zetrzeć i wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami.

Tomasz Strzelczyk, jajecznica

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze

CZYTAJ DALEJ

Do warzywnych placków warto podać sos czosnkowy. Można go przygotować na bazie jogurtu naturalnego, serka lub majonezu. Dodać do niego też trochę świeżych, posiekanych ziół i doprawić go do smaku.

Przepis na placki z bobem

Składniki:

  • 1 kg bobu

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • ok. 8 dag sera feta

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków z bobu

Bób opłucz, ugotuj na półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przelej go zimną wodą, usuń z niego łupiny, przełóż do miski.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Do bobu dodaj cebulę, czosnek i pokruszony ser feta. Składniki rozgnieć widelcem.

Dodaj do nich jajko i mąkę, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i formuj z nich nieduże placuszki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony.

Sos do placków

Sos do placuszków z bobu zrobisz, mieszając 150 ml jogurtu naturalnego z posiekanym ząbkiem czosnku i świeżą miętą. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z cukinii, a także na placki z kalarepy.

bób

canva/KPS


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >