Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
Chłodnik litewski to jedna z najsmaczniejszych zup sezonowych. Chłodnik przygotujemy w zaledwie 20-30 minut i sprawimy bliskim wyśmienitą niespodziankę. Zupa na jogurcie i maślance jest lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Poznaj przepis na chłodnik litewski, idealny na obiad w upalne dni.
Chłodnik litewski jest jedną z moich ulubionych dań. Jest lekki, orzeźwiający, ale i pożywny i przede wszystkim pełen smaku. Latem maksymalnie wykorzystuję sezon na świeże owoce i warzywa, dlatego też chłodnik litewski jest zupą, którą w upały jem naprawdę często.
Chłodnik swój niepowtarzalny smak zawdzięcza botwince, ogórkom, rzodkiewce. To właśnie te warzywa są bazą całego dania, które dodatkowo wzbogacone jest o maślankę, jogurt i solidną porcję koperku.
Podczas gotowania wywaru na chłodnik, pamiętajmy o bardzo ważnej kwestii- wywar musi całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy możemy dodać do niego jogurt, maślankę, ogórki i rzodkiewkę. Jeśli nie ostudzimy bulionu przed dodaniem nabiałowych produktów, chłodnik się zważy.
Przepis na chłodnik litewski
Składniki:
pęczek botwinki
pęczek rzodkiewek
4 ogórki gruntowe
2 szklanki bulionu warzywnego
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki maślanki
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
jajka ugotowane na twardo do podania
Jak zrobić chłodnik litewski?
Buraki umyj, pokrój w drobną kostkę, łodygi drobno posiekaj, zagotuj bulion. Do wywaru włóż pokrojone buraczki i gotuj około 15 minut, do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj łodygi.
Cały wywar odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki i rzodkiewki. Gdy wywar będzie zimny, dodaj przygotowane warzywa, wlej maślankę, jogurt i dokładnie wymieszaj.
Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj cukier i sok z cytryny, następnie solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, smacznego.
Na upały doskonale sprawdzi się również niecodzienna wersja chłodnika- chłodnik z pomidorów i arbuza. Zupa jest lekka, orzeźwiająca, lekka i pyszna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i mięsem mielonym
Źródło: dietamojapasja.com