Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.06.2022 21:20

Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni

Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
canva/very_nice

Chłodnik litewski to jedna z najsmaczniejszych zup sezonowych. Chłodnik przygotujemy w zaledwie 20-30 minut i sprawimy bliskim wyśmienitą niespodziankę. Zupa na jogurcie i maślance jest lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Poznaj przepis na chłodnik litewski, idealny na obiad w upalne dni.

Chłodnik litewski jest jedną z moich ulubionych dań. Jest lekki, orzeźwiający, ale i pożywny i przede wszystkim pełen smaku. Latem maksymalnie wykorzystuję sezon na świeże owoce i warzywa, dlatego też chłodnik litewski jest zupą, którą w upały jem naprawdę często.

Chłodnik swój niepowtarzalny smak zawdzięcza botwince, ogórkom, rzodkiewce. To właśnie te warzywa są bazą całego dania, które dodatkowo wzbogacone jest o maślankę, jogurt i solidną porcję koperku.

Podczas gotowania wywaru na chłodnik, pamiętajmy o bardzo ważnej kwestii- wywar musi całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy możemy dodać do niego jogurt, maślankę, ogórki i rzodkiewkę. Jeśli nie ostudzimy bulionu przed dodaniem nabiałowych produktów, chłodnik się zważy.

Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • pęczek botwinki

  • pęczek rzodkiewek

  • 4 ogórki gruntowe

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 szklanki maślanki

  • pęczek koperku

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • jajka ugotowane na twardo do podania

Jak zrobić chłodnik litewski?

Buraki umyj, pokrój w drobną kostkę, łodygi drobno posiekaj, zagotuj bulion. Do wywaru włóż pokrojone buraczki i gotuj około 15 minut, do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj łodygi.

Cały wywar odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki i rzodkiewki. Gdy wywar będzie zimny, dodaj przygotowane warzywa, wlej maślankę, jogurt i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj cukier i sok z cytryny, następnie solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, smacznego.

Na upały doskonale sprawdzi się również niecodzienna wersja chłodnika- chłodnik z pomidorów i arbuza. Zupa jest lekka, orzeźwiająca, lekka i pyszna.

Botwinka
canva/gitusik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja.com