Boska surówka z białej kapusty w pysznej słodko-kwaśnej zalewie autorstwa Tomasza Strzelczyka
Idealna surówka do każdego obiadu powinna charakteryzować się łatwością przygotowania i pysznym smakiem. Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka zawierająca białą kapustę, słodko-kwaśną zalewę oraz paprykę sprawdzi się w tym celu idealnie. Użycie octu do zrobienia zalewy sprawia, że surówka przez dłuższy czas się nie zepsuje.
Surówka z białej kapusty Tomasza Strzelczyka idealnie komponuje się z mięsnymi daniami, jak i wegetariańskimi. Niezależnie od kulinarnych preferencji gości, taka surówka posmakuje każdemu - wystarczy jeden kęs, aby natychmiast się w niej zakochać.
Jeśli chcesz przygotować ją na zapas, aby raczyć się nią później, przełóż surówkę w zalewie do słoika i schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, że po paru dniach surówka nabierze intensywnie ostrego smaku, który nie wszyscy mogą uznać za apetyczny.
Przepis na surówkę z białej kapusty Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
600 g białej kapusty
-
2 papryki czerwone
-
1 ogórek
-
2 ząbki czosnku
-
1 marchewka
-
500 ml wody
-
100 ml octu
-
1 łyżka soli
-
80 g cukru
-
pieprz
-
40 ml oleju
Zacznij od oderwania z kapusty wierzchnich liści i umycia jej pod bieżącą wodą. Następnie poszatkuj ją na cienkie paski. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie słupki. Marchewkę umyj, obierz i również pokrój w słupki.
Ogórka umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij go z nadmiaru wody. Czosnek obierz ze skórki i posiekaj nożem lub zmiażdż. Połącz wszystkie warzywa w dużej misce i wymieszaj je. Do garnka wlej wodę z octem i doprowadź ją do wrzenia.
Do zalewy wsyp cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Zalej nią warzywa, dolej oleju i schowaj całość na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie surówka jest gotowa do jedzenia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/ch__ch, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni". T. Strzelczyk, wyd. Znak