Jak ugotować najlepszą kaszę gryczaną na sypko?
Kasza gryczana ma swoje szczególne miejsce w polskiej sztuce kulinarnej - zanim wyparły je ziemniaki, kasze stanowiły podstawę naszego żywienia. Aby ugotować ją na sypko, należy zachować odpowiednie proporcje kaszy i wody, a także dodać do niej łyżkę masła lub oliwy. Dodatek tłuszczu nada kaszy mocniejszy smak oraz oczekiwanej puszystości.
Kasza gryczana najczęściej podawana jest do dań mięsnych z gęstym sosem. Wymieszanie ziarenek kaszy z sosem daje doskonałe połączenie, które sprawia ogromną przyjemność. Niestety wiele osób nie do końca wie co zrobić, aby kasza dobrze się ugotowała.
Często bowiem zamiast sypkiej i delikatnej kaszy wychodzi zbita i lepiąca masa, która nie nadaje się do zjedzenia ze smakiem. Poniżej zdradzamy proste triki, dzięki którym każdy obiad z kaszą będzie taki, jak sobie zażyczysz.
Przed gotowaniem opłucz kaszę
Tak jak w przypadku ryżu, kaszę również należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Na ziarenkach odkłada się mnóstwo pyłu, który negatywnie wpłynie na konsystencje gotowej kaszy, a także może zmienić jej smak na gorszy.
W tym celu umieść kaszę na sitku i włóż go do miski z wodą. Po parokrotnym przemieszaniu wymień wodę. Powtórz czynność 3-4 razy, aż woda będzie przejrzysta. Przełóż kaszę do garnka i zalej wodą w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
Postaw garnek na mocnym gazie i doprowadź wodę do wrzenia. W tym momencie dopraw ją solą oraz dodaj jedną łyżkę masła lub oliwy. Zmniejsz gaz na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 5 minut.
Ostatni etap gotowania
Po 5 minutach wstępnego gotowania wyłącz gaz pod naczyniem. Pamiętaj, aby przez cały proces ani razu nie mieszać kaszy i wody. Teraz zostaw kaszę na 20 minut. Zgromadzona energia cieplna sprawi, że kasza uzyska idealną konsystencję.
Po wszystkim wystarczy zamieszać ugotowaną kaszę widelcem i nakładać. Aby produkt nie stracił zbyt wiele ciepła, nie zdejmuj z garnka pokrywki przed podaniem na talerze. Zimna kasza traci w końcu wiele ze swoich wartości smakowych.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva//Sergey05, Getty Image
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ekogram