Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa szarlotka w 5 minut. Wychodzi idealnie za każdym razem
Adam Moskal
Adam Moskal 31.01.2022 01:00

Ekspresowa szarlotka w 5 minut. Wychodzi idealnie za każdym razem

Szarlotka bez wyrabiana
canva/Kontrec, Getty Images

Szarlotka kojarzy się głównie z długim czasem przygotowania oraz dużą ilością składników. Jeśli nie masz wolnej chwili ani pełnej spiżarni, przetestuj poniższą recepturę na błyskawiczną szarlotkę. Pysznym ciastem będziesz mógł cieszyć się już po kilku chwilach, a faktyczną pracę możesz wykonać w mniej niż 5 minut.

Szarlotka w swojej klasycznej formie wymaga wyrobienia kruchego ciasta, na którym układa się jabłkowy mus. Dzisiaj prezentujemy przepis na ciasto bez wyrabiania, które mimo wszystko staje się puszyste i delikatne po upieczeniu.

Ogromną zaletą tego ekspresowego wariantu jest brak konieczności prażenia jabłek na patelni, co znacznie przyspiesza proces gotowania. Po włożeniu formy do piekarnika pozostaje jedynie posprzątać po sobie w kuchni.

Przepis na ekspresową szarlotkę

Składniki:

  • 3 jajka

  • 120 g cukru

  • 1 łyżka esencji waniliowej

  • 3 jabłka

  • pół szklanki oleju

  • pół szklanki mleka

  • szklanka mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • cukier puder

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na równe plasterki. Aby miąższ nie sczerniał skrop go sokiem z cytryny. Formę wysmaruj miękkim masłem, posyp cynamon, odrobiną cukru pudru i wyłóż ją jabłkami.

Jajka ubij z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodaj do niej olej, mleko i dokładnie wymieszaj. Do masy przesiej bezpośrednio mąkę i proszek do pieczenia. Połącz ze sobą składniki w misce, aż uzyskasz lejące się ciasto.

Zalej masą ułożone w tortownicy jabłka i wyrównaj ją z wierzchu szpatułką. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 35 minut. Po upieczeniu posyp górę szarlotki cukrem pudrem. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy najlepszy i najszybszy przepis na blok czekoladowy.  Ten tekst wyjawia przepis na zaskakujący domowy syrop z bananów.

Szarlotka

Źródło zdjęcia: canva//ClaudioStocco, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram